Przepis na węgierskie langosze

Chrupiące placki ziemniaczane, bagietka z konfiturą, pomidory ze śmietaną, spaghetti z czosnkową oliwą oraz świeży chleb z masłem i solą. Czasem w kuchni najpyszniejszy rezultat osiągnąć można kierując się zasadą „im mniej, tym lepiej”. Ale rezygnowanie z kulinarnej finezji wcale nie musi oznaczać zawężenia smakowych horyzontów.

Przepis na sycący ramen

Azjatyckie smaki najczęściej przenikają do naszego codziennego menu pod postacią dań kuchni fusion. Główną jej zasadą jest komponowanie ze sobą smaków i technik kulinarnych z najbardziej egzotycznych krańców świata. Idealną propozycją na jesienny obiad stanie się sycący i zaskakująco prosty w przygotowaniu ramen.

Przepis na jajka po benedyktyńsku

Nieduże, proste w przygotowaniu i pełne najcenniejszych składników odżywczych jajko to obowiązkowy produkt w każdej kuchni. Zdecydowanie największą precyzją trzeba wykazać się przyrządzając jajko po benedyktyńsku, które wymaga cierpliwości i odpowiedniego wyczucia. Jak uzyskać idealną konsystencję o ściętym białku i zamkniętym w jego wnętrzu płynnym żółtku.

slow food czyli pysznie, zdrowo i bez pośpiechu

Dzisiejsze tempo życia ma odzwierciedlenie w wyborach przed którymi stajemy każdego dnia, także w decyzjach dotyczących odżywiania. Wybieramy produkty, które szybko zaspokajają nasz głód – tu i teraz. Nie dbamy o jakość wybieranego pożywienia i nie mamy czasu delektować się posiłkiem. Czasem jednak warto odrobinę zwolnić, by zadbać o siebie i wybierać mądrze.

Kuchnia włoska czyli cucina italiana

Nazwa „kuchnia włoska” na przestrzeni lat straciła nieco ze swego prestiżu. Wszystko za sprawą europejskich lokali, których menu bliższe jest przydrożnej restauracji z fast foodami, niż karcie dań w wykwintnej i klimatycznej ristorante. Ale włoska kuchnia to nie tylko pizza, pesto i spaghetti, jak nam się wydaje. Zobacz jak różnorodna jest "cucina italiana".

Przepisy na Dzień polskiej żywności

Dnia 25 sierpnia będziemy obchodzić Dzień polskiej żywności.  O walorach rodzimej żywności powinniśmy pamiętać każdego dnia, ale ta okazja jest szczególnym pretekstem do rozsmakowania się w krajowych produktach spożywczych. Przedstawiamy kilka oryginalnych przepisami, które mogą cię zainspirować do uczczenia Dnia polskiej żywności.

Jak prawidłowo przechowywać produkty w lodówce

W naszych kuchniach każdego roku marnuje się zbyt dużo jedzenia Jednym z powodów są nieodpowiednie warunki, w których ją przechowujemy. Wystarczy zmiana kilku nawyków oraz edukacja na temat właściwego przechowywania różnych grup produktów spożywczych w lodówce, by zachować świeżość, wartości odżywcze oraz apetyczny wygląd naszego jedzenia.

Jak przygotować idealne konfitury

Sposobów na zatrzymanie wakacyjnych wspomnień jest wiele. Do najpyszniejszych z nich niewątpliwie należą owocowe przetwory, które nawet w środku mroźnej zimny i podczas jesiennej pluchy, przeniosą nas do wypełnionego bajecznymi smakami sadu. Jak przygotować konfiturę, dżem, czy powidła, by zachować walory sezonowych owoców na dłużej?

Przepis na quiche z kurkami

Wywodzące się z północno-wschodniej Francji kruche ciasto z apetycznym, wytrawnym nadzieniem, to idealny smakołyk na letnie przyjęcia. Choć z wyglądu przypomina nieco tartę, różni się od niej tym, że nigdy nie występuje w wersji słodkiej. Ponadto quiche zawsze powinien zawierać nadzienie bazujące na śmietanowo-jajecznej masie.

słone lody, słodka cebula czyli jak łączyć smaki

Zjawisko zestawiania ze sobą pozornie kontrastujących smaków nie jest wbrew pozorom nowością w świecie kulinarnym. Niejednokrotnie kontrowersyjne duety, znane na świecie pod nazwą „foodpairing”, to coś znacznie więcej, niż sposób na zaszokowanie smakoszy. 

Jak nie marnować żywności

W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Często nie zauważamy, jak dużo jedzenia wyrzucamy na co dzień, ponieważ straciło termin ważności lub zepsuło się z powodu nieodpowiednich warunków przechowywania.

Trudne terminy w kuchni

Gotowanie jest sztuką. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach. Rozszyfrowujemy co one oznaczają.