× Porzadki domowe

Przypalony garnek

Więcej
10 lata 2 miesiąc temu #20114 przez martyna
Przypalony garnek was created by martyna
Smażyłam powidła śliwkowe i kolejny raz przypaliłam rondel na amen. Ciągle mieszałam a i tak przypalił się. :( Macie na to jakiś szybki sposób? A może macie swój sekret jak smażyć te cholerne powidła, żeby nie spalić garnka?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 2 miesiąc temu #20117 przez kamilka
Replied by kamilka on topic O:Przypalony garnek
Ważny jest dobry rondel z grubym dnem. Ja zainwestowałam w taki i trzymam go tylko do smażenia powideł i dżemów. Nie był tani, ale służy mi już kilka lat. I zanim wsypiesz śliwki to podlej odrobinę wody, żeby śliwki nie przywierały bezpośrednio do dna. No i ciągle mieszać i smażyć na małym ogniu.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 2 miesiąc temu #20123 przez martyna
Replied by martyna on topic O:Przypalony garnek
U mnie nawet taki z grubym dnem nie wytrzymuje powideł. ;) A jak drogi to potem szkoda jak trafi go szlag.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 2 miesiąc temu #20133 przez jagoda
Replied by jagoda on topic O:Przypalony garnek
Ja na takie przypalone dno sypię grubą warstwę soli, polewam wodą i odstawiam na kilkanaście godzin a czasami gdy dobrze się przypali, nawet na kilka dni. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 2 miesiąc temu #20146 przez Inka
Replied by Inka on topic O:Przypalony garnek
Sól dobra ale ja dorzucam jeszcze płyn do mycia naczyń i moczę w tym kilka godzin.

Ciesz się życiem, póki możesz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 2 miesiąc temu #20185 przez kinga
Replied by kinga on topic O:Przypalony garnek
Martyna, trzeba smażyć na małym ogniu i ciągle mieszać. A poza tym, jak raz już przypalisz garnek to ciągle będzie się przypalał i za każdym razem szybciej i mocniej i w końcu nie da się odczyścić. Niestety.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 1 miesiąc temu #20262 przez Zuzanna
Replied by Zuzanna on topic O:Przypalony garnek
A próbował ktoś do smażenia konfitur garnków z powłoką ceramiczną? Jak się sprawdzają? Podobno nie przypalają, ale drogie więc warto mieć pewność, że tak jest.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: paula321meg
Zasilane przez Forum Kunena