×
Porzadki domowe
Przypalony garnek
- martyna
-
Autor
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 184
- Otrzymane podziękowania: 1
10 lata 4 miesiąc temu #20114
przez martyna
Przypalony garnek was created by martyna
Smażyłam powidła śliwkowe i kolejny raz przypaliłam rondel na amen. Ciągle mieszałam a i tak przypalił się.
Macie na to jakiś szybki sposób? A może macie swój sekret jak smażyć te cholerne powidła, żeby nie spalić garnka?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kamilka
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 819
- Otrzymane podziękowania: 9
10 lata 4 miesiąc temu #20117
przez kamilka
Replied by kamilka on topic O:Przypalony garnek
Ważny jest dobry rondel z grubym dnem. Ja zainwestowałam w taki i trzymam go tylko do smażenia powideł i dżemów. Nie był tani, ale służy mi już kilka lat. I zanim wsypiesz śliwki to podlej odrobinę wody, żeby śliwki nie przywierały bezpośrednio do dna. No i ciągle mieszać i smażyć na małym ogniu.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- martyna
-
Autor
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 184
- Otrzymane podziękowania: 1
10 lata 4 miesiąc temu #20123
przez martyna
Replied by martyna on topic O:Przypalony garnek
U mnie nawet taki z grubym dnem nie wytrzymuje powideł.
A jak drogi to potem szkoda jak trafi go szlag.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- jagoda
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 1801
- Otrzymane podziękowania: 16
10 lata 4 miesiąc temu #20133
przez jagoda
Replied by jagoda on topic O:Przypalony garnek
Ja na takie przypalone dno sypię grubą warstwę soli, polewam wodą i odstawiam na kilkanaście godzin a czasami gdy dobrze się przypali, nawet na kilka dni.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Inka
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 234
- Otrzymane podziękowania: 4
10 lata 4 miesiąc temu #20146
przez Inka
Ciesz się życiem, póki możesz
Replied by Inka on topic O:Przypalony garnek
Sól dobra ale ja dorzucam jeszcze płyn do mycia naczyń i moczę w tym kilka godzin.
Ciesz się życiem, póki możesz
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kinga
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 783
- Otrzymane podziękowania: 4
10 lata 4 miesiąc temu #20185
przez kinga
Replied by kinga on topic O:Przypalony garnek
Martyna, trzeba smażyć na małym ogniu i ciągle mieszać. A poza tym, jak raz już przypalisz garnek to ciągle będzie się przypalał i za każdym razem szybciej i mocniej i w końcu nie da się odczyścić. Niestety.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Zuzanna
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 534
- Otrzymane podziękowania: 1
10 lata 3 miesiąc temu #20262
przez Zuzanna
Replied by Zuzanna on topic O:Przypalony garnek
A próbował ktoś do smażenia konfitur garnków z powłoką ceramiczną? Jak się sprawdzają? Podobno nie przypalają, ale drogie więc warto mieć pewność, że tak jest.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: paula321, meg