×
Porzadki domowe
dezynfekcja deski do krojenia
- raviola
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 498
- Otrzymane podziękowania: 6
10 lata 4 miesiąc temu #20009
przez raviola
Replied by raviola on topic O:dezynfekcja deski do krojenia
To może taką szklaną deskę przeznaczyć tylko do wędlin i sera, bo te jada się bez gotowania a mięso kroić na oddzielnej ale drewnianej bo i tak potem je sie gotuje.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- alina
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 257
- Otrzymane podziękowania: 3
10 lata 4 miesiąc temu #20050
przez alina
Replied by alina on topic O:dezynfekcja deski do krojenia
A gdzie kupujecie te szklane deski? Nigdzie ich nie widziałam.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Julia
-
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 49
- Otrzymane podziękowania: 0
10 lata 4 miesiąc temu #20054
przez Julia
Replied by Julia on topic O:dezynfekcja deski do krojenia
ja swoja kupilam w Auchan, ale widzilam w tesco , generalniew tych wiekszych sieciowkach
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- alina
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 257
- Otrzymane podziękowania: 3
10 lata 4 miesiąc temu #20056
przez alina
Replied by alina on topic O:dezynfekcja deski do krojenia
Dzięki Julio. Muszę się uważniej rozejrzeć.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Kasia
- Gość
-
10 lata 3 miesiąc temu #20186
przez Kasia
Replied by Kasia on topic O:dezynfekcja deski do krojenia
Bakterii jest wiecej na desce z tego powodu ze wc sie dezynfekuje plynami zawierajacymi chlor. A deske sie tylko przemywa wodą.
Mozna dezynfekowac przez podgrzanie w mikrofalowce, lub
dokladnym umyciem i wcieraniu w nia polowki cytryny.
Aby deska byla w dobrej formie (drewniana) nalezy ja raz na jakis czas dobrze umyc, wysuszyc i natrzec olejem lub oliwa i pozostawic do wyschniecia - dluzej bedzie sluzyla. Na drewnianych deskach rozwija sie mniej bakterii niz na plastikowych a do tego tylko drewniane nie tepia nozy
Mozna dezynfekowac przez podgrzanie w mikrofalowce, lub
dokladnym umyciem i wcieraniu w nia polowki cytryny.
Aby deska byla w dobrej formie (drewniana) nalezy ja raz na jakis czas dobrze umyc, wysuszyc i natrzec olejem lub oliwa i pozostawic do wyschniecia - dluzej bedzie sluzyla. Na drewnianych deskach rozwija sie mniej bakterii niz na plastikowych a do tego tylko drewniane nie tepia nozy
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Kosząłkowa
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 152
- Otrzymane podziękowania: 3
10 lata 3 miesiąc temu #20194
przez Kosząłkowa
Replied by Kosząłkowa on topic O:dezynfekcja deski do krojenia
Kurcze, a ja ma w domu jedną plastikową i dużo rzeczy na niej kroję.
Wywalam i kupuję w zamian drewnianą.
Wywalam i kupuję w zamian drewnianą.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- meg
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Posty: 1057
- Otrzymane podziękowania: 16
10 lata 3 miesiąc temu #20199
przez meg
Replied by meg on topic O:dezynfekcja deski do krojenia
Dobry pomysł z wcieraniem cytryny w deskę. Zacznę go stosować od dziś.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: paula321, meg