× Porzadki domowe

dezynfekcja deski do krojenia

Więcej
10 lata 2 miesiąc temu #19922 przez muriel
Replied by muriel on topic O:dezynfekcja deski do krojenia
Jeśli masz osobne deski do różnych produktów czyli jedna deska do chleba i ciasta, inna do warzyw, jeszcze inna do sera i wędlin i zdecydowanie osobna do mięsa i ryb i deski te regularnie myjesz to nic groźnego nie powinno się zdarzyć. Najgorsza jest ta do mięsa, ale przecież na ogół nie jesz surowego mięsa, no i możesz akurat tę deskę dezynfekować wrzątkiem i częściej wymieniać.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • nina
  • Gość
  • Gość
10 lata 2 miesiąc temu #19925 przez nina
Replied by nina on topic O:dezynfekcja deski do krojenia
deskę wystarczy umyć w ciepłej wodzie i wysuszyć a w przewodzie pokarmowym to nie mamy bakterii?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 2 miesiąc temu #19944 przez ksenia
Replied by ksenia on topic O:dezynfekcja deski do krojenia
Niestety zwykłe umycie drewnianej deski, na której krojone było mięso nie wystarczy, bo bakterie dalej się na niej rozwijają. I jesli potem na tej samej desce kroi się coś co nie będzie potem gotowane, to klops, bo można poważnie się zatruć bakteriami, które nie występują w przewodzie pokarmowym. wyjściem jest uzywanie róznych desek do krojenia różnych produktów.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 2 miesiąc temu #19964 przez Julia
Replied by Julia on topic O:dezynfekcja deski do krojenia
martakos napisał:

No nie, po każdym krojeniu mięsa mam wywalać deskę?!

No nie, wywal tę jedną, a potem juz używaj osobno( wielu desek). problem dezynfekcji drewna zniknie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Asia
  • Gość
  • Gość
10 lata 2 miesiąc temu #19989 przez Asia
Replied by Asia on topic O:dezynfekcja deski do krojenia
Różne deski to zawsze jakieś wyjście, ale, według mnie, lepiej zaopatrzyć się w deskę szklaną. Ja swego czasu dostałam w gratisie do zakupów w sklepie online stylowa zastawa i na początku nie byłam przekonana. Chociaż deska była ciężka i wyglądała na zrobioną z porządnego szkła, to jednak to połączenie ostrza noża i szkła wydawało mi się...straszne dla moich uszu :D Przełamałam się gdy zobaczyłam jak mąż na niej kroi i powiem Wam, że obecnie jestem z niej baardzo zadowolona. Nie przesiąka zapachami, czego niestety nie można powiedzieć o drewnianych deskach, dobrze się myje, jak dla mnie super sprawa.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 2 miesiąc temu #19998 przez Julia
Replied by Julia on topic O:dezynfekcja deski do krojenia
racja, no i szklaną można zalać wrzątkiem ;) - jak już dziewczyny wspominały wczesniej

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 2 miesiąc temu #20001 przez martakos
Replied by martakos on topic O:dezynfekcja deski do krojenia
Asia napisał:

Chociaż deska była ciężka i wyglądała na zrobioną z porządnego szkła, to jednak to połączenie ostrza noża i szkła wydawało mi się...straszne dla moich uszu :D Przełamałam się gdy zobaczyłam jak mąż na niej kroi i powiem Wam, że obecnie jestem z niej baardzo zadowolona.

Rozumiem, ze mąż tak kroił, ze nie było tego irytującego dźwięku tarcia noża o szkło. A możesz podać patent twojego męża na takie krojenie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: paula321meg
Zasilane przez Forum Kunena