× Przepisy kulinarne

nalewka z mirabelek

Więcej
12 lata 1 miesiąc temu #9379 przez vanessa
Replied by vanessa on topic O:nalewka z mirabelek
Faktycznie niejasne. Maliny i jezyny chyba tylko jako dodatek dla aromatu więc powinno ich być mniej. Może syropu z mirabelek tyle co malin i jezyn?:S Może ktoś jeszcze zna ten przepis i może wyjaśnić???

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 1 miesiąc temu #9385 przez Wega
Replied by Wega on topic O:nalewka z mirabelek
Znalazłam na Cincin taki przepis na nalewkę z mirabelek:

"skladniki:
dojrzale mirabelki
cukier
wodka i spirytus (w proporcjach szklanka spirytusu na 1 litr wodki)

nalozyc do polowy szklanego naczynia dojrzalych wydrylowanych mirabelek. Zasypac cukrem. Cukru powinno byc mniej wiecej polowe wagi owocow. Dodac spirytus zmieszany z wodka w proporcjach podanych wyzej, tak aby dobrze zakryl owoce z cukrem, a nawet powyzej. Zamkniety sloj wystawic najlepiej na slonce na trzy tygodnie. Od czasu do czasu potrzasac, zeby cukier sie rozpuscil. Po trzech tygodniach nalewke zlac, przefiltrowac do butel. odstawic i zapomniec na co najmniej pol roku.
Owocow z nalewki nie wyrzucac, mozna je zalac gestym syropem cukrowym i miec z nich jeszcze po odcedzeniu slabiutki likier."

Myślę, że można pokombinować go z nalewką z zaścianka czyli dodać malin i jezyn dla aromatu.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 1 miesiąc temu #9390 przez renia77
Replied by renia77 on topic O:nalewka z mirabelek
A które mirabelki lepsze na nalewkę, te żółte czy fioletowe?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 1 miesiąc temu #9402 przez agnicha
Replied by agnicha on topic O:nalewka z mirabelek
jesli trzeba je wypestkowac, to fioletowe, bo z zoltymi bedzie ciezko ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 1 miesiąc temu #9414 przez Inka
Replied by Inka on topic O:nalewka z mirabelek
Z żółtych nalewka będzie chyba kwaśniejsza, więc lepiej dodać innych owoców albo więcej cukru.

Ciesz się życiem, póki możesz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • kamila
  • Autor
  • Gość
  • Gość
12 lata 1 miesiąc temu #9426 przez kamila
Replied by kamila on topic O:nalewka z mirabelek
agnicha napisał:

jesli trzeba je wypestkowac, to fioletowe, bo z zoltymi bedzie ciezko ;)

Nie trzeba męczyć się z drylowaniem, ja lekko podgrzewam mirabelki i potem przecieram przez sito. Pestki i skórka zostają na sicie. Może na nalewkę skórka jest istotna, ale na inne przetwory niekonieczna a ten sposób oszczędza ewidentnie czas.:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena