×
Przepisy kulinarne
Domowe jogurty
- Inka
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 234
- Otrzymane podziękowania: 4
12 lata 4 miesiąc temu #9605
przez Inka
Ciesz się życiem, póki możesz
Replied by Inka on topic O:Domowe jogurty
A mnie wyszło przypadkiem pyszne zsiadłe mleko z normalnego pasteryzowanego mleka z kartonowej butelki (nie UHT oczywiście). Otóż okazało się, że jeden karton mleka był kwaśny zaraz po otwarciu, mimo że było jeszcze kilka dni do upływu terminu ważności i mleko trzymane było w lodówce, jak zwykle zresztą. Zostawiłam je na blacie kuchennym i następnego dnia okazało się, że zsiadło się. Myślałam, że będzie zepsute, ale okazało się normalnym zsiadłym mlekiem.
Wypiłam cały litr! Nie sądziłam, że z pasteryzowanego mleka można zrobić zsiadłe bez dodawania zaczynu.

Ciesz się życiem, póki możesz
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- chuda
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 263
- Otrzymane podziękowania: 6
12 lata 4 miesiąc temu #9622
przez chuda
Replied by chuda on topic O:Domowe jogurty
Też wydawało mi się, że jeśli bakterie kwasu mlekowego zabite to nie powinno się zsiąść normalnie. Ale spróbuję ... może ta pasteryzacja nie jest taka pełna?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia