× Przepisy kulinarne

Domowe jogurty

Więcej
12 lata 4 miesiąc temu #9605 przez Inka
Replied by Inka on topic O:Domowe jogurty
A mnie wyszło przypadkiem pyszne zsiadłe mleko z normalnego pasteryzowanego mleka z kartonowej butelki (nie UHT oczywiście). Otóż okazało się, że jeden karton mleka był kwaśny zaraz po otwarciu, mimo że było jeszcze kilka dni do upływu terminu ważności i mleko trzymane było w lodówce, jak zwykle zresztą. Zostawiłam je na blacie kuchennym i następnego dnia okazało się, że zsiadło się. Myślałam, że będzie zepsute, ale okazało się normalnym zsiadłym mlekiem.:) Wypiłam cały litr! Nie sądziłam, że z pasteryzowanego mleka można zrobić zsiadłe bez dodawania zaczynu.

Ciesz się życiem, póki możesz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 4 miesiąc temu #9622 przez chuda
Replied by chuda on topic O:Domowe jogurty
Też wydawało mi się, że jeśli bakterie kwasu mlekowego zabite to nie powinno się zsiąść normalnie. Ale spróbuję ... może ta pasteryzacja nie jest taka pełna?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena