× Przepisy kulinarne

sok z aronii - jak zrobić?

Więcej
12 lata 3 miesiąc temu #9471 przez Inka
Replied by Inka on topic O:sok z aronii - jak zrobić?
A jeśli używasz na sok mrożonych owoców to masz ten dodatkowy plus,że możesz je łączyć z owocami dojrzewającymi w innym sezonie.;)

Ciesz się życiem, póki możesz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 3 miesiąc temu #9484 przez rybka
Replied by rybka on topic O:sok z aronii - jak zrobić?
ale aronia późno dojrzewa więc z czym ją łączyć po przemrożeniu?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 3 miesiąc temu #9508 przez ewelina
Replied by ewelina on topic O:sok z aronii - jak zrobić?
Ja mieszam z antonówkami, no ale tych oczywiście nie mrożę.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 3 miesiąc temu #9523 przez vanessa
Replied by vanessa on topic O:sok z aronii - jak zrobić?
A mieszałyście aronię z różą? Sama róża jest dosyć mdła, przydałyby się do niej jakieś kwaśne owoce, ale akurat nie mam a aronię mam. Może jakiś dżem z tego by wyszedł?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 3 miesiąc temu #9533 przez Inka
Replied by Inka on topic O:sok z aronii - jak zrobić?
A aronią nie ryzykowałabym, ale może dodać trochę soku z cytryny?

Ciesz się życiem, póki możesz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 2 miesiąc temu #23032 przez telinka
Replied by telinka on topic sok z aronii - jak zrobić?
A dlaczego nie dżem z aronii? Ja robię pół na pół a aronii i jabłek. Aronii nie mrożę tylko trochę rozdrabniam i wychodzi naprawdę świetny. Soki też robię mieszane pół na pół aronia z jabłkami i też aronii nie mrożę i wcale nie jest cierpki sok.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 9 miesiąc temu #26345 przez stobejczyk
Replied by stobejczyk on topic sok z aronii - jak zrobić?
Ja się długo zastanawiałam jak zrobić sok, żeby nie był cierpki. Mrożenie pomaga tylko trochę, bo w ogóle sama aronia nie jest za smaczna. Dodawanie liści wiśni bardzo pomaga i sok robi si.e pyszny (ew. z dodatkiem soku z cytryny lub kwasku, po kwasku sok nie traci klarowności). Jednak męczyło mnie co zrobić, żeby nie tracić witamin w gotowaniu i zrobić pełnowartościową nalewkę. Udało się dzięki temu, że ktoś mi podpowiedział zrobienie wyciągu spirytusowego z liści wiśni (gdy były zielone). Aronia była w zamrażarce a liście posiekanie w słoiki z 40% roztworem spirytusu. Po kilku tygodniach rozmroziłam owoce, zasypałam cukrem (może dobry byłby też syrop). Jak puściły sok, po ok 2 tyg. zlałam sok i dolałam wyciąg, odrobinę kwasku cytrynowego i uzupełniłam alkoholem 40%. Wyszło super.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena