×
Przepisy kulinarne
co z gruszek
- dorota
- Gość
-
14 lata 4 miesiąc temu #776
przez dorota
Replied by dorota on topic O:co z gruszek
Ja mam na działce i wczesne i późniejsze gruszki. Te wczesne konserwuję w zalewie z porzeczek czerwonych (na kg gruszek 0,75-1 kg porzeczek i 10 dkg cukru. Porzeczki trzeba rozparować i przetrzeć, gruszki przekroić na pół, oczyscić z gniazd nasiennych, obgotować we wrzątku (4-5 minut), wyjąć z wody, ułożyć w słoiku, zalać przecierem porzeczkowym i pasteryzować.
Późniejsze odmiany robię podobnie ale z przecierem śliwkowym.
Późniejsze odmiany robię podobnie ale z przecierem śliwkowym.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- andre
- Gość
-
14 lata 3 miesiąc temu #1137
przez andre
Replied by andre on topic O:co z gruszek
kamilka napisał:
Proponuję efektowne "gruszki w kapeluszu"
Całe gruszki (z ogonkami) podsmażyć w gęstym syropie do przejrzystości, wyjąć z syropu i oziębić. Każdą gruszkę zalać od strony ogonka rozpuszczoną, ale już tężejącą czekoladą. Czekolada powinna spływać najwyżej do połowy gruszki.
Efektowne i dzieci to uwielbiają.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- malutka
-
Autor
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 164
- Otrzymane podziękowania: 4
13 lata 5 miesiąc temu #5175
przez malutka
Replied by malutka on topic O:co z gruszek
Dopiero w tym roku dojrzałam do gruszek w porzeczkowej zalewie i ... naprawdę wspaniałe. Jeden słoik mi się nie zamknął więc spróbowałam ... generalnie nie lubię gruszek, ale te w porzeczkach sa naprawdę super. Potem do deserów czy na ciasto jak znalazł a na zalewie można zrobić galaretkę.
Naprawdę świetny przepis, polecam wszystkim, którzy mają i gruszki i porzeczki.


Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Inka
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 234
- Otrzymane podziękowania: 4
13 lata 5 miesiąc temu #5188
przez Inka
Ciesz się życiem, póki możesz
Replied by Inka on topic O:co z gruszek
U mnie sa późniejsze gruszki, które dojrzewają mniej więcej w tym samym czasie co śliwki i ja robiłam je właśnie w zalewie śliwkowej. Też całkiem dobre, same byłyby mdłe a w kombinacji ze śliwkami już co innego. Ale macie rację, że z porzeczkami mogą być jeszcze lepsze. a może z późnymi malinami? Nie robiłam, ale przymierzam się.

Ciesz się życiem, póki możesz
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia