×
Przepisy kulinarne
co z gruszek
- malutka
-
Autor
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 164
- Otrzymane podziękowania: 4
14 lata 5 miesiąc temu #639
przez malutka
co z gruszek was created by malutka
Szaleństwo gruszek w moim ogrodzie. Nie mam szans ich przejeść, bo nietrwałe i dosyć ciężko strawne.
Słyszałam, że gotowane są łatwiej strawne. Ale jak je przyrządzić? Robicie cos z gruszek?
Słyszałam, że gotowane są łatwiej strawne. Ale jak je przyrządzić? Robicie cos z gruszek?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- blondynka
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 645
- Otrzymane podziękowania: 4
14 lata 5 miesiąc temu #644
przez blondynka
Replied by blondynka on topic O:co z gruszek
Np gruszki w miodowo-orzechowej panierce. Mniam, mniam ...
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i panierować w mieszance miodu z posiekanymi orzechami włoskimi i imbirem. Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i upiec w średnio gorącym piekarniku.
Aha, imbir sproszkowany, potrzeba go ok. łyżeczki na pół kg gruszek, ale ja daję trochę więcej.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i panierować w mieszance miodu z posiekanymi orzechami włoskimi i imbirem. Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i upiec w średnio gorącym piekarniku.
Aha, imbir sproszkowany, potrzeba go ok. łyżeczki na pół kg gruszek, ale ja daję trochę więcej.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- daniela
- Gość
-
14 lata 5 miesiąc temu #649
przez daniela
Replied by daniela on topic O:co z gruszek
albo gruszki glazurowane:
Przygotować bardzo gęsty syrop i do wrzącego wkładać gruszki całe lub połówki. Wyjmować łyzką cedzakową gdy nabiorą przejrzystości. Ozdabiać konfiturami.
Przygotować bardzo gęsty syrop i do wrzącego wkładać gruszki całe lub połówki. Wyjmować łyzką cedzakową gdy nabiorą przejrzystości. Ozdabiać konfiturami.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- amanda
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 266
- Otrzymane podziękowania: 5
14 lata 5 miesiąc temu #656
przez amanda
Replied by amanda on topic O:co z gruszek
A czy to wszystko nie za słodkie? Same gruszki są słodkie a do tego miód albo syrop i jeszcze konfitury ... nie za duzo cukru?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- blondynka
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 645
- Otrzymane podziękowania: 4
14 lata 5 miesiąc temu #659
przez blondynka
Replied by blondynka on topic O:co z gruszek
No to może gruszki korzenne.
Składniki: 2 kg gruszek, pół litra octu (najlepiej winnego), szklanka wody, pół kg cukru, kawałek cynamonu, 80 g ziarenek gorczycy, 50 g chrzanu, po 5-10 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.
Wykonanie: Obrane gruszki przepołowić, usunąć gniazda nasienne. Zagotować ocet z wodą cukrem i cynamonem. W tej zalewie ugotować gruszki prawie do miękkości. Wyjąć, włożyć do dużego słoja, dodać oczyszczony, pokrajany chrzan, gorczycę, pieprz i ziele angielskie. Zalać zalewą (bez cynamonu). Słój obwiązać folią aluminiowa. Wytrzymają ponad 2 miesiące. Zastosowanie tak jak ogórki konserwowe.
Składniki: 2 kg gruszek, pół litra octu (najlepiej winnego), szklanka wody, pół kg cukru, kawałek cynamonu, 80 g ziarenek gorczycy, 50 g chrzanu, po 5-10 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.
Wykonanie: Obrane gruszki przepołowić, usunąć gniazda nasienne. Zagotować ocet z wodą cukrem i cynamonem. W tej zalewie ugotować gruszki prawie do miękkości. Wyjąć, włożyć do dużego słoja, dodać oczyszczony, pokrajany chrzan, gorczycę, pieprz i ziele angielskie. Zalać zalewą (bez cynamonu). Słój obwiązać folią aluminiowa. Wytrzymają ponad 2 miesiące. Zastosowanie tak jak ogórki konserwowe.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kamilka
- Gość
-
14 lata 5 miesiąc temu #677
przez kamilka
Replied by kamilka on topic O:co z gruszek
Proponuję efektowne "gruszki w kapeluszu"
Całe gruszki (z ogonkami) podsmażyć w gęstym syropie do przejrzystości, wyjąć z syropu i oziębić. Każdą gruszkę zalać od strony ogonka rozpuszczoną, ale już tężejącą czekoladą. Czekolada powinna spływać najwyżej do połowy gruszki.
Efektowne i dzieci to uwielbiają.
Całe gruszki (z ogonkami) podsmażyć w gęstym syropie do przejrzystości, wyjąć z syropu i oziębić. Każdą gruszkę zalać od strony ogonka rozpuszczoną, ale już tężejącą czekoladą. Czekolada powinna spływać najwyżej do połowy gruszki.
Efektowne i dzieci to uwielbiają.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- blondynka
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 645
- Otrzymane podziękowania: 4
14 lata 4 miesiąc temu #750
przez blondynka
Replied by blondynka on topic O:co z gruszek
A co powiecie na gruszki zapiekane z ziemniakami:woohoo: :
Składniki: pół kg gruszek, 1 kg ziemniaków, 3 łyżki mąki, pół litra mleka, 2 jaja, 4 łyżki oleju, 2 cebule, sól, cukier puder, mielony cynamon.
Wykonanie: Gruszki obrać, pokrajać w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i obsmażyć na oleju w naczyniu do zapiekania. Ziemniaki utrzeć, odlać płyn a masę wymieszać z mąką, jajami, mlekiem i drobno posiekaną cebulą. Masą ziemniaczaną pokryć obsmażone gruszki i powoli piec w piekarniku (ok. 1 godz.) Potrawa powinna być chrupiąca. Posypać cukrem z cynamonem.
Jeszcze nie robiłam. Co o tym myślicie?
Składniki: pół kg gruszek, 1 kg ziemniaków, 3 łyżki mąki, pół litra mleka, 2 jaja, 4 łyżki oleju, 2 cebule, sól, cukier puder, mielony cynamon.
Wykonanie: Gruszki obrać, pokrajać w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i obsmażyć na oleju w naczyniu do zapiekania. Ziemniaki utrzeć, odlać płyn a masę wymieszać z mąką, jajami, mlekiem i drobno posiekaną cebulą. Masą ziemniaczaną pokryć obsmażone gruszki i powoli piec w piekarniku (ok. 1 godz.) Potrawa powinna być chrupiąca. Posypać cukrem z cynamonem.
Jeszcze nie robiłam. Co o tym myślicie?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia