×
Przepisy kulinarne
co z czerstwego chleba?
- norcia
-
Autor
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Posty: 453
- Otrzymane podziękowania: 8
13 lata 3 miesiąc temu #6184
przez norcia
co z czerstwego chleba? was created by norcia
Nigdy nie mogę trafić z ilością kupowanego chleba i zawsze, albo zabraknie (wtedy wyciągam rezerwę z zamrażarki), albo zostaje i czerstwieje. Kiedyś suszyłam sucharki i dawałam psu w nagrode, bo on to uwielbiał, ale ostatnio coś mu nie słuzy. Od dziecka mam zakodowane, że chleba się nie wyrzuca, ale co z niego zrobić? macie jakies pomysły?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- asiulandia
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 270
- Otrzymane podziękowania: 2
13 lata 3 miesiąc temu #6189
przez asiulandia
Replied by asiulandia on topic O:co z czerstwego chleba?
mozna zrobić takie zapiekanki - zetrzeć trochę żłtego sera wymieszać z jajkiem, rozgrzac masełko na patelni, nakładać na kromki masę serową i kłaść na patelnię kromka do góry i chwilkę podsmażyć.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- jagoda
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 1801
- Otrzymane podziękowania: 16
13 lata 3 miesiąc temu #6195
przez jagoda
Replied by jagoda on topic O:co z czerstwego chleba?
Brzmi apetycznie, napewno wypróbuję. Ja robię też grzanki ale tylko z serem. Tzn. opiekam najpierw kromkę z jednej strony, odwracam i na wierzch kładę plasterek sera i posypuję cząbrem. Dzieci zamiast cząbru albo dodatkowo dodają sobie ketchupu. Też dobre.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Inka
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 234
- Otrzymane podziękowania: 4
13 lata 3 miesiąc temu #6208
przez Inka
Ciesz się życiem, póki możesz
Replied by Inka on topic O:co z czerstwego chleba?
Ja często robię zupy przecierane i czerstwego chleba używam na grzanki do nich. Ale spróbuję Waszych przepisów na grzanki z serem i serem+jajko.
Ciesz się życiem, póki możesz
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Vicky
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 177
- Otrzymane podziękowania: 1
13 lata 2 miesiąc temu #6241
przez Vicky
Replied by Vicky on topic O:co z czerstwego chleba?
U mnie zostaje często bagietka. Można ją zemleć na bułkę tartą, ale ja często robię zapiekankę na słodko. Bagietkę kroję na kromki ok. 1,5 cm, smaruję lekko z obu stron masłem, wykładam na blachę wysmarowaną tłuszczem i zalewam mlekiem wymieszanym z masą z jajek utartych cukrem, dodaję olejek migdałowy i po wierzchu jeszcze posypuję płatkami migdałowymi (jeśli mam). Zostawiam wszystko na jakieś 15 minut, żeby bułka dobrze nasiąkła mlekiem i wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 30 minut. Pycha!
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zuzaa
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 866
- Otrzymane podziękowania: 8
13 lata 2 miesiąc temu #6250
przez zuzaa
Nie przemęczaj się! Jutro też jest dzień.
Replied by zuzaa on topic O:co z czerstwego chleba?
Vicky, mam ochotę wypróbować Twój przepis. Możesz podać proporcje? Konkretnie chodzi mi o ilość mleka w stosunku do bułki. Dzieki.

Nie przemęczaj się! Jutro też jest dzień.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Vicky
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 177
- Otrzymane podziękowania: 1
13 lata 2 miesiąc temu #6258
przez Vicky
Replied by Vicky on topic O:co z czerstwego chleba?
Mnie zwykle zostaje połowa bagietki i to jest ilość na malutką formę. Zuzywam do tego niepełną szklankę mleka (jakieś 3/4), 2 małe albo 1 większe jajko i łyżkę cukru. A migdałów wg uznania, ja je lubię więc daję dosyć duzo, bo ok. 50 g. Ten deser można robić bez migdałów ale np. z zapachem pomarańczowym i kandyzowaną skórką z pomarańczy. A czasami robię z dżemem i na to po upieczeniu bita śmietana. Poeksperymentuj. Smacznego!
Aha, i jeszcze lepszy deser wychodzi z chałki czy pozostałości po drożdżowej babce.
Aha, i jeszcze lepszy deser wychodzi z chałki czy pozostałości po drożdżowej babce.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia