× Przepisy kulinarne

warzywne ciasto

Więcej
7 lata 11 miesiąc temu - 7 lata 11 miesiąc temu #33302 przez sylwia4012
Replied by sylwia4012 on topic warzywne ciasto
Wbrew pozorom kakao pasuje do marchewki. Sama często dodaję takie bezcukrowe. Z doświadczenia też wiem, że jeśli uda nam się kupić bardzo słodką marchewkę to można śmiało mniej cukru użyć. Często też zastępuję tradycyjny cukier stewią. A jeśli chcecie naprawdę zachwycić swoim ciastem to warto zrobić je w firmie muffinek i odpowiednio ozdobić - tu znajdziecie rewelacyjne akcesoria do zdobienia zarówno muffin, jak i zwykłych ciast czy tortów dlasmaku.com.pl.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 11 miesiąc temu #33306 przez weronika
Replied by weronika on topic warzywne ciasto
Kakao z marchewką nie za bardzo, ale w cieście może być, bo w cieście nie czuje się smaku marchewki i wyczuwać się będzie tylko kakao. Tylko czy nie za dużo tego wszystkiego na raz?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 11 miesiąc temu #33316 przez Niśka
Replied by Niśka on topic warzywne ciasto
Ja często robię ciasto marchewkowe albo z buraków. Do marchewkowego można dodać trochę kakao, ale bez przesady. Najlepsze ciasto z marchewki wychodzi z dodaniem cynamonu, zastąpieniem cukru miodem (przynajmniej częściowo) i dodaniem ananasa żeby było jeszcze wilgotniejsze.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 11 miesiąc temu #33322 przez katarzyna
Replied by katarzyna on topic warzywne ciasto
Niśka, a ten ananas dodajesz do samego ciasta tak jak marchewkę? Rozumiem, że zmielony.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 11 miesiąc temu #33323 przez Niśka
Replied by Niśka on topic warzywne ciasto
Tak, jak marchewkę, prosto do wymieszanej masy.
Nie zmielony a w kawałkach ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 10 miesiąc temu #33554 przez Krokusik
Replied by Krokusik on topic warzywne ciasto
Ja bardzo lubię tarty warzywne :) Przepis na przepyszna tartę z brokułami mam z bloga pani Tereski.
Wklejam przepis do wypróbowania :)

Ciasto:
250 g mąki
⅓ łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
130 g masła
1 łyżka oleju
½łyżeczki soli
¼ szklanki wody
masło do wysmarowania formy

Nadzienie:
400 g brokuł (same różyczki)
250 g pieczarek
150 g szynki konserwowej
250 ml śmietany 18%
2 jajka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Mąkę przesiałam razem z proszkiem. Dodałam zimne masło, sól, olej i posiekałam nożem do uzyskania drobnej kruszonki. Dolałam wodę i zagniotłam na gładkie ciasto. Zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
Brokuł podzieliłam na małe kawałki, wsypałam do miski i zalałam wrzącą wodą. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam na plasterki i poddusiłam na oleju, a kiedy sok odparował, wsypałam szynkę i chwilę razem podsmażyłam. Brokuły wylałam na sito do osączenia.
Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarowałam masłem. Rozwałkowałam ciasto i wyłożyłam nim formę, a następnie nakłułam widelcem i przykryłam papierem do pieczenia, na który wysypałam suchą fasolę. Podpiekłam wstępnie 15 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie zdjęłam papier z fasolą i piekłam jeszcze 10 minut. Ciasto wyjęłam z piekarnika.
Pieczarki z szynką doprawiłam solą i pieprzem, podobnie jak brokuły. Farsz nałożyłam na ciasto i wyrównałam łyżką. Śmietanę wymieszałam z jajkami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zalałam farsz. Całość ponownie wstawiłam do pieczenia na 30-35 minut w temperaturze 200°C.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tadeusz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
7 lata 10 miesiąc temu #33556 przez raviola
Replied by raviola on topic warzywne ciasto
Brzmi apetycznie i nawet nie tak pracochłonne jakby mogło się wydawać. Mam ochotę spróbować. Szynka chyba nie musi być konserwowa?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena