×
Przepisy kulinarne
pigwa
- felicja
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 327
- Otrzymane podziękowania: 5
13 lata 3 miesiąc temu #5930
przez felicja
Replied by felicja on topic O:pigwa
Ja wykorzystuję pektyny z pigwy i robię następującą galaretkę w słoiczkach, do użycia zamiast dżemu:
Składniki:
2 kg owoców, 3 l wody, 70 dag cukru na 1 l soku
Owoce pigwy umyć, zalać wodą i gotować ok. 30 min. licząc czas od zawrzenia. Otrzymany płyn przelać przez gęste sito (bez wyciskania!), dodać cukier i gotować bez przykrycia 20-25 minut, sprawdzając czy galaretka krzepnie (kropla na zimny talerzyk). Gorącą przelewam do wysterylizowanych słoiczków i pod kocyk.
Składniki:
2 kg owoców, 3 l wody, 70 dag cukru na 1 l soku
Owoce pigwy umyć, zalać wodą i gotować ok. 30 min. licząc czas od zawrzenia. Otrzymany płyn przelać przez gęste sito (bez wyciskania!), dodać cukier i gotować bez przykrycia 20-25 minut, sprawdzając czy galaretka krzepnie (kropla na zimny talerzyk). Gorącą przelewam do wysterylizowanych słoiczków i pod kocyk.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Inka
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 234
- Otrzymane podziękowania: 4
13 lata 3 miesiąc temu #5942
przez Inka
Ciesz się życiem, póki możesz
Replied by Inka on topic O:pigwa
Też czasami robię taką galaretkę tylko mieszam pigwę z jabłkami albo innymi owocami, bo pigwa ma bardzo intensywny zapach, który nie wszyscy lubią.
Ale przy przygotowaniu takiej galaretki trzeba uważać, żeby zbyt długo nie podgrzewać jej, tj. nie dłużej niż 20-25 minut, bo przy długim podgrzewaniu pektyny rozkładają się i galaretka już nie będzie krzepła.
Ale przy przygotowaniu takiej galaretki trzeba uważać, żeby zbyt długo nie podgrzewać jej, tj. nie dłużej niż 20-25 minut, bo przy długim podgrzewaniu pektyny rozkładają się i galaretka już nie będzie krzepła.
Ciesz się życiem, póki możesz
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- jagoda
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 1801
- Otrzymane podziękowania: 16
13 lata 3 miesiąc temu #5951
przez jagoda
Replied by jagoda on topic O:pigwa
A nie wiecie jakie wartości odżywcze ma pigwa?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Rosemary
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 234
- Otrzymane podziękowania: 2
12 lata 4 miesiąc temu #9960
przez Rosemary
Replied by Rosemary on topic O:pigwa
Pigwa jest dobra przede wszystkim na anemie, bo ma duzo zelaza. No i troche witamin, zwlaszcza C.
Chcialabym wykorzystac pigwe jako niezwykle bogate zrodlo pektyn, ale nie teraz tylko za pare miesiecy do galaretek z owocami jagodowymi. Nie wiecie czy jesli teraz zamroze troche pigwy, to po rozmrozeniu bedzie miala jeszcze pektyny?
Chcialabym wykorzystac pigwe jako niezwykle bogate zrodlo pektyn, ale nie teraz tylko za pare miesiecy do galaretek z owocami jagodowymi. Nie wiecie czy jesli teraz zamroze troche pigwy, to po rozmrozeniu bedzie miala jeszcze pektyny?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kamilka
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 819
- Otrzymane podziękowania: 9
12 lata 4 miesiąc temu #9972
przez kamilka
Replied by kamilka on topic O:pigwa
Ja zamroziłabym jagodowe i wykorzystała je jak będzie pigwa.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Rosemary
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 234
- Otrzymane podziękowania: 2
12 lata 4 miesiąc temu #9987
przez Rosemary
Replied by Rosemary on topic O:pigwa
Ale pigwe mam teraz i szkoda jej nie wykorzystac.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Inka
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 234
- Otrzymane podziękowania: 4
12 lata 3 miesiąc temu #10008
przez Inka
Ciesz się życiem, póki możesz
Replied by Inka on topic O:pigwa
To zrób teraz galaretkę pigwowo-jabłkową a za rok zamroź jagodowe do mieszania z pigwą.

Ciesz się życiem, póki możesz
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia