× Przepisy kulinarne

pigwa

Więcej
12 lata 11 miesiąc temu #5866 przez asiulandia
pigwa was created by asiulandia
wczoraj dostałam od sąsiadki koszyczek pigwy, pokroiłam i zasypałam cukrem czekam aż puści sok, potem zleję do słoików i do herbaty będzie pycha. A co wy robicie z pigwy?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 11 miesiąc temu #5874 przez chuda
Replied by chuda on topic O:pigwa
Ja mam na działce pigwę ale jako krzew ozdobny i nigdy nic nie robiłam z owoców. Może czas to zmienić, ale obawiam się, że trzeba dawać za dużo cukru. Ile ty dajesz cukru do takiego soku? Czy to raczej ma być syrop?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 11 miesiąc temu #5880 przez Vicky
Replied by Vicky on topic O:pigwa
Pigwa ma bardzo dużo pektyn i dlatego warto ją wykorzystwać jako dodatek do dżemów z innych owoców. Ja kiedyś robiłam galaretki jabłkowo-pigwowe. Miały piękny złocisty kolor. Oczywiście smakowały też dobrze.:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 11 miesiąc temu #5881 przez asiulandia
Replied by asiulandia on topic O:pigwa
cukru daję sporo bo na kilogram pigwy dałam prawie kilo cukru, ale musi być dużo bo inaczej zrobi się ocet.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 11 miesiąc temu #5896 przez ewak
Replied by ewak on topic O:pigwa
Ja przed laty, gdy dzieci były małe, robiłam z pigwy galaretki-marmoladki w cukrze. Robiłam też odmiany smakowe/kolorystyczne, dodając do części soku, sok z innych owoców. A część galaretek zamiast posypywać cukrem oblewałam czekoladą. I dzieci dostawały takie galaretki zamiast słodyczy ze sklepu.:laugh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 11 miesiąc temu #5909 przez margot
Replied by margot on topic O:pigwa
Hmm ... a w jaki sposób robiłaś te marmoladko-galaretki? Mam na dzialce pigwe, ale do tej pory nigdy nic z niej nie robilam. Teraz nabralam ochoty na te galaretki.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 11 miesiąc temu #5917 przez ewak
Replied by ewak on topic O:pigwa
Proszę bardzo, oto przepis:
Z owoców usunąć tylko ogonki, dokładnie umyć, zalać w garnku gorącą wodą tak, by tylko przykryć owoce i gotować przez ok. 20 minut. Potem przetrzeć przez sitko dodając 0,5 kg cukru na pół kg przecieru. Smażyć na małym ogniu często mieszając do momentu aż masa zacznie odstawać od ścian rondla. Wysmarować tłuszczem płaskie naczynie i rozłożyć na nie masę pigwową, posypać cukrem kryształem i odstawić w ciepłe ale nie gorące miejsce aby schło ( ca. 4 dni). Gdy wystarczająco wyschnie, pokroić marmoladę na słupki długości zapałek. Przechowywać w pudełku wyścielonym alufolią.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena