×
Przepisy kulinarne
przepisy na ciasta
- Krokusik
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 223
- Otrzymane podziękowania: 4
9 lata 5 miesiąc temu #22955
przez Krokusik
Replied by Krokusik on topic przepisy na ciasta
Polecam Wam pyszną tartę owocową bez pieczenia 
Przepis mam z bloga Pani Tereski :
Składniki:
300g ciastek maślanych albo herbatników
200g masła
100g białej czekolady
150g naturalnego jogurtu
250ml zimnej wody
Krem jogurtowy Dr. Oetkera
600g borówki amerykańskiej – można dodać też jako przybranie troszkę czerwonej porzeczki
Przygotowanie:
Przygotowania zaczynam od pokruszenia wałkiem ciastek. Następnie w garnuszku rozpuszczam masło, dodaję pokruszoną czekoladę i dokładnie razem mieszam aż do momentu, aż masa będzie płynna. Wsypuję pokruszone ciastka i dokładnie razem mieszam. Przygotowuję formę do tarty o średnicy 27 cm wykładając ją folią aluminiową. Wykładam na nią przyrządzoną wcześniej mieszankę i dokładnie, ugniatając łyżką, rozprowadzam ją w formie. Wstawiam masę do stężenia. Po wyjęciu ciasta z lodówki wykładamy je na talerz zdejmując folię.
Zabieram się za przygotowywanie kremu. Jogurt naturalny i wodę wlewam do miski, wsypuję krem i miksuję 3 minuty. Krem od razu po przygotowaniu wykładam na ciasto wygładzając łyżką i na nim układam owoce. Ja wybrałam borówki i porzeczki

Przepis mam z bloga Pani Tereski :
Składniki:
300g ciastek maślanych albo herbatników
200g masła
100g białej czekolady
150g naturalnego jogurtu
250ml zimnej wody
Krem jogurtowy Dr. Oetkera
600g borówki amerykańskiej – można dodać też jako przybranie troszkę czerwonej porzeczki
Przygotowanie:
Przygotowania zaczynam od pokruszenia wałkiem ciastek. Następnie w garnuszku rozpuszczam masło, dodaję pokruszoną czekoladę i dokładnie razem mieszam aż do momentu, aż masa będzie płynna. Wsypuję pokruszone ciastka i dokładnie razem mieszam. Przygotowuję formę do tarty o średnicy 27 cm wykładając ją folią aluminiową. Wykładam na nią przyrządzoną wcześniej mieszankę i dokładnie, ugniatając łyżką, rozprowadzam ją w formie. Wstawiam masę do stężenia. Po wyjęciu ciasta z lodówki wykładamy je na talerz zdejmując folię.
Zabieram się za przygotowywanie kremu. Jogurt naturalny i wodę wlewam do miski, wsypuję krem i miksuję 3 minuty. Krem od razu po przygotowaniu wykładam na ciasto wygładzając łyżką i na nim układam owoce. Ja wybrałam borówki i porzeczki
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- paulina
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 400
- Otrzymane podziękowania: 3
9 lata 5 miesiąc temu #22960
przez paulina
Replied by paulina on topic przepisy na ciasta
Brzmi apetycznie, ale czy te borówki nie spadają z ciasta? Tak w całości je wsypujesz czy rozgniatasz?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Krokusik
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 223
- Otrzymane podziękowania: 4
9 lata 5 miesiąc temu #22966
przez Krokusik
Sypię w całości i lekko dociskam do kremu, owocki owszem trochę spadają, ale to nie przeszkadza
Polecam też zrobić to ciasto z malinami, pycha
Replied by Krokusik on topic przepisy na ciasta
paulina napisał: Brzmi apetycznie, ale czy te borówki nie spadają z ciasta? Tak w całości je wsypujesz czy rozgniatasz?
Sypię w całości i lekko dociskam do kremu, owocki owszem trochę spadają, ale to nie przeszkadza

Polecam też zrobić to ciasto z malinami, pycha

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- olga
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 448
- Otrzymane podziękowania: 7
9 lata 5 miesiąc temu #22972
przez olga
Replied by olga on topic przepisy na ciasta
Miałam w tym roku sporo malin i trochę zamroziłam. Myślisz, że takie mrożone nadadzą się? Mroziłam rozłożone jedną warstwą na tacce więc nie są pogniecione i powinny ładnie się rozmrozić.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Krokusik
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 223
- Otrzymane podziękowania: 4
9 lata 5 miesiąc temu #22979
przez Krokusik
Replied by Krokusik on topic przepisy na ciasta
Olu myślę, że warto spróbować zrobić to ciasto z mrożonymi owocami. A nie masz jeszcze na krzaczkach świeżych malin ? u mnie cały czas bardzo dużo jest owoców, codziennie zbieram całą miskę i chyba też zamrożę bo już nie mam pomysłów co z nimi robić 
U mnie skończyły się już borówki i poziomek jest bardzo mało, za to coraz więcej mam jeżyn

U mnie skończyły się już borówki i poziomek jest bardzo mało, za to coraz więcej mam jeżyn

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- olga
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 448
- Otrzymane podziękowania: 7
9 lata 5 miesiąc temu #22983
przez olga
Replied by olga on topic przepisy na ciasta
U mnie niestety maliny skończyły się jakieś 2 tyg temu. Ty widocznie masz inną odmianę, która później dojrzewa. Ja mam jeszcze późne maliny dojrzewające do mrozów ale nie jest ich dużo i na razie są zielone. Ale spróbuję z mrożonymi, bo w końcu coś z nimi trzeba zrobić.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- omega
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 115
- Otrzymane podziękowania: 1
9 lata 4 miesiąc temu - 9 lata 3 miesiąc temu #23289
przez omega
Replied by omega on topic przepisy na ciasta
Wydaje mi się, że najłatwiejszym deserem jest suflet czekoladowy. Czekolada, masło, cukier, białko, sól raz, dwa, trzy i zrobione
Tutaj podsyłam pełny przepis bo Ja nie umiem tłumaczyć
maxkuchnie.pl/przepisy/suflet-czekoladowy-322.html

maxkuchnie.pl/przepisy/suflet-czekoladowy-322.html
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia