× Przepisy kulinarne

dania dla zapracowanych

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #13009 przez karolina
Replied by karolina on topic O:dania dla zapracowanych
Ta dodatnia korelacja między ilością zamrażarek a chorobami przewodu pokarmowego może trzymać się kupy. Tylko, że nie musi to być związane z szkodliwym wpływem zamrażania tylko z tym, co do tej zamrażarki wkłada się. No bo jak nie było zamrażarek to ludzie przygotowywali posiłki ze świeżych produktów, a jak pojawiły się zamrażarki to zaczęli wrzucać do nich gotowe dania z supermarketów czy macdonaldsów czyli głównie śmieciowe jedzenie. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 3 miesiąc temu #13050 przez Kahita
Replied by Kahita on topic O:dania dla zapracowanych
I ja bym tak obstawiała. Czytałam ostatnie dane dotyczące branży spożywczej, to tendencja wzrostowa jest właśnie na dania gotowe. Szkoda. Pamiętam jak irytowały mnie zakupy w UK, gdzie wszystko było albo zapuszkowane, zapakowane i gotowe do podgrzania. Smak - zero, sama chemia.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 3 miesiąc temu #13060 przez matylda
Replied by matylda on topic O:dania dla zapracowanych
I założę się, że buraczki mają tylko gotowane paczkowane na tacce a takie normalne, surowe na barszcz można kupić tylko w jakimś polskim sklepiku, nie tak?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Anita
  • Autor
  • Gość
  • Gość
11 lata 3 miesiąc temu #13075 przez Anita
Replied by Anita on topic O:dania dla zapracowanych
Mrożonki nie mają życiowej energii chi, a więc dlatego są bezwartościowe. Czasem przygotowanie czegoś pożywnego zajmuje mniej czasu niż rozmrożenie dania. Oczywiście nie mówię o mikrofalówkach. Jakoś kłócą się dla mnie ze stroną z NATURA w nagłówku.

Zupa brokułowa w 20 min.
Gotuję drobno pokrojoną włoszczyznę, ziemniaczki, wrzucam brokuły,
dodaję łyżkę masła, doprawiam sosem sojowym, pieprzem, miksuję. Na to łyżka kwaśnej śmietany. Posypuję uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Czasem podaję z grzankami ( masło łączę z ziołami prowansalskimi i ząbkiem czosnku, smarują pokrojoną ukośnie bagietkę, podpiekam 7 min. w piekarniku. Smakuje wybornie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 3 miesiąc temu #13097 przez meg
Replied by meg on topic O:dania dla zapracowanych
I myślisz, że to z powodu braku energii chi mrożonki mają zgubny wpływ na przewód pokarmowy? Hmm ...
Zupę brokułową robię bardzo często (mój mąż mówi, że za często ;) ) ale nigdy nie udało mi się ugotować jej w 20 minut. I to nie tylko dlatego, że mam kuchenkę elektryczną, a wiadomo że na niej dłużej się gotuje. Po prostu jak podliczysz czas mycia, obierania i skrobania warzyw i czas zagotowania wywaru to już będzie 20 minut jak nic. Przynajmniej w moim przypadku, ale może jestem za wolna. ;)
Ale Twój przepis na przecieraną brokułową z nasionami słonecznika mnie zaciekawił i wypróbuję. A czy ten słonecznik nie opadnie na dno?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 3 miesiąc temu #13109 przez halina
Replied by halina on topic O:dania dla zapracowanych
Ja też robię taką brokułową, ale nie dodaję masła tylko więcej śmietany. Sosu sojowego też nie dodaję, wystarczy trochę soli i pieprzu. No i najpierw gotuję włoszczyznę z cebulą, ząbkami czosnku i ziemniaczkiem i ogonkami brokułów a różyczki dodaję na samym końcu, bo lubię gdy są al dente. Jak nie miksuję to dorzucam razem z różyczkami trochę makaronu. Mogłabym jeść codziennie. :) Ale gotuje się w sumie dłużej niż 20 min.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 3 miesiąc temu #13118 przez Inka
Replied by Inka on topic O:dania dla zapracowanych
Taka miksowana brokułowa dobra jest również z pokruszonymi orzechami. :)

Ciesz się życiem, póki możesz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena