× Przepisy kulinarne

ocet jabłkowy

Więcej
9 lata 6 miesiąc temu #5301 przez renia77
ocet jabłkowy was created by renia77
Nie wiecie czy octu jabłkowego można używać do przetworów z warzyw i grzybów zamiast octu spirytusowego? Używacie? A może macie przepis jak go zrobić w domu, słyszałam, że robi się z obierek i odpadów jabłek, a tych mam sporo.
The following user(s) said Thank You: dixiebors

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 6 miesiąc temu #5305 przez Vicky
Replied by Vicky on topic ocet jabłkowy
Oczywiście, że ocet jabłkowy może zastąpić spirytusowy w przetworach. Na ocet używa się jabłek kwaśnych odmian np. antonówka. Pokrojone jabłka, obierki jabczane i gniazda nasienne zalewa się w słoju lub butli zalewą z przegotowanej letniej wody z cukrem (na 4 szklanki wody 3 łyżki cukru). Otwór butli zamknąć korkiem z waty i odstawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka tygodni do fermentacji. Gdy fermentacja ustanie (na ogół po 4 tygodniach) ocet zlać, przefiltrować przez gazę i rozlać do butelek. Butelki szczelnie zamknąć, zalakować i odstawić w chłodne miejsce.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 6 miesiąc temu #5315 przez jagoda
Replied by jagoda on topic ocet jabłkowy
Tylko robiąc przetwory z octem jabłkowym trzeba zwracać uwagę na zawartość alkoholu, jabłkowe zwykle mają 5-6% a spirytusowe 10%. Czyli octu jabłkowego trzeba dać odpowiednio więcej.
The following user(s) said Thank You: dixiebors

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 6 miesiąc temu #5323 przez katarzyna
Replied by katarzyna on topic ocet jabłkowy
Ja mam jeszcze inny przepis na ocet jabłkowy:
Całe jabłka (z gniazdami nasiennymi) umyć, pokroić na kawałki i przepuścić przez sokowirówkę lub zetrzeć na tarce. Otrzymaną miazgę włożyć do kamionkowego naczynia bądź szerokiego słoja. Na każdy kilogram miazgi dodać litr i szklankę wody, 10 dag cukru, 1 dag drożdży piekarniczych i kawałek razowego chleba. Naczynie przykryć gazą i odstawić na 10 dni. 3-4 razy dziennie płyn zamieszać drewnianą łyżką. Po tym terminie przefiltrować płyn przez gazę, wlać ponownie do umytego naczynia. Na każdy litr soku dodać 10 dag cukru, odstawić. Po skończonej fermentacji (ok. półtora miesiąca) przecedzić i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 6 miesiąc temu #5368 przez renia77
Replied by renia77 on topic ocet jabłkowy
Dziękuję Wam za rady. Vicky, Twój przepis wygląda na prosty, ale ile tej zalewy na np. 1 kg jabłek?
The following user(s) said Thank You: dixiebors

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 6 miesiąc temu #5374 przez Vicky
Replied by Vicky on topic ocet jabłkowy
Trudno mi powiedzieć w litrach na kg, bo robię to "na oko", ale powinno jej być tyle, żeby całkowicie przykryła jabłka.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 6 miesiąc temu #5377 przez sylwia
Replied by sylwia on topic ocet jabłkowy
A wiecie, że ocet jabłkowy ma także wartości lecznicze? Pomaga spalić tłuszcz i oczyścić organizm z toksyn, polecany jest we wszelkiego rodzaju przeziębieniach. Warto więc go robić, zwłaszcza jesli mamy swoje ekologiczne jabłka.:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena