×
Przepisy kulinarne
robicie coś z mirabelek? warto?
- renia77
-
Autor
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 319
- Otrzymane podziękowania: 6
13 lata 5 miesiąc temu #5195
przez renia77
robicie coś z mirabelek? warto? was created by renia77
Jak w temacie. Kiedys robiłam kompot, ale był strasznie kwaśny. Może można je jakoś inaczej wykorzystać? Ale czy w ogole warto? Mają jakąś wartość odzywczą?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- blondynka
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 645
- Otrzymane podziękowania: 4
13 lata 5 miesiąc temu #5203
przez blondynka
Replied by blondynka on topic O:robicie coś z mirabelek? warto?
Pewnie ma, jak wszystkie śliwki. Ja robiłam kiedyś dżem z gruszek i mirabelek, nawet dobry. Teraz nie bardzo mi się chce, robię tylko trochę soku bez cukru i używam go do zakwaszania potraw zamiast kwasku. A świeże mirabelki nawet podjadam.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- ewelina
-
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 66
- Otrzymane podziękowania: 0
13 lata 5 miesiąc temu #5207
przez ewelina
Replied by ewelina on topic O:robicie coś z mirabelek? warto?
Ja od jakiegoś juz czasu myślę o winie z mirabelek. Nie wiecie czy mirabelki do tego nadają się? Wyjdzie kwaśne czy może być półwytrawne? Same mirabelki nie są kwaśne, tylko po ugotowaniu, a jak po przefermentowaniu? Robiła która z Was wino mirabelkowe?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Vicky
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 177
- Otrzymane podziękowania: 1
13 lata 5 miesiąc temu #5238
przez Vicky
Replied by Vicky on topic O:robicie coś z mirabelek? warto?
Nie robiłam wina mirabelek, ale proponuję dżem mirabelkowy. Jest naprawdę pyszny.
Składniki:
1000 g mirabelek (bez pestek)
1 opakowanie cukru żelującego 2:1
500 g cukru
po szczypcie cynamonu i mielonych goździków
Sposób przygotowania:
Owoce przebrać, umyć, osączyć. Usunąć pestki. Cukier żelujący dokładnie wymieszać z owocami, zagotować ciągle mieszając. Dodać cukier, cynamon, goździki, zagotować ponownie i gotować jeszcze 5 minut. Masę owocową włożyć do słoików (do pełna). Słoiki zamknąć, odwrócić dnem do góry.
Składniki:
1000 g mirabelek (bez pestek)
1 opakowanie cukru żelującego 2:1
500 g cukru
po szczypcie cynamonu i mielonych goździków
Sposób przygotowania:
Owoce przebrać, umyć, osączyć. Usunąć pestki. Cukier żelujący dokładnie wymieszać z owocami, zagotować ciągle mieszając. Dodać cukier, cynamon, goździki, zagotować ponownie i gotować jeszcze 5 minut. Masę owocową włożyć do słoików (do pełna). Słoiki zamknąć, odwrócić dnem do góry.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- dominika
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 635
- Otrzymane podziękowania: 4
13 lata 5 miesiąc temu #5246
przez dominika
Replied by dominika on topic O:robicie coś z mirabelek? warto?
Ja robię czasami dżem gruszkowo mirabelkowy. Też z cukrem żelującym i też pycha.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- renia77
-
Autor
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 319
- Otrzymane podziękowania: 6
13 lata 5 miesiąc temu #5255
przez renia77
Replied by renia77 on topic O:robicie coś z mirabelek? warto?
Vicky, Twój przepis jest zachęcający, wszystko już mam przygotowane i dziś będę robic próbną partię.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kinga
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 783
- Otrzymane podziękowania: 4
13 lata 5 miesiąc temu #5262
przez kinga
Replied by kinga on topic O:robicie coś z mirabelek? warto?
Też przymierzam się do tego przepisu ale wydaje mi się, że za dużo tu cukru. Daj znać czy dżem nie wyszedł za słodki. Tzn z mirabelek zawsze będzie trochę kwaskowy i o to chodzi, ale jak za dużo cukru to to się czuje.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia