× Przepisy kulinarne

co robicie z kabaczka?

Więcej
13 lata 3 miesiąc temu #5130 przez katarzyna
co robicie z kabaczka? was created by katarzyna
Kabaczki rosną mi jak głupie, nie nadążam już z nimi. Macie jakieś pomysły jak je wykorzystać poza leczo?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 3 miesiąc temu #5140 przez anetka
Replied by anetka on topic O:co robicie z kabaczka?
Ja np. placki z twarogiem i kabaczkiem (albo cukinią czy dynia).

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 3 miesiąc temu #5147 przez Vicky
Replied by Vicky on topic O:co robicie z kabaczka?
Z kabaczków można robić wszystko to co z cukinii i dyni (poza słodkościami, bo nie jest słodki). Można więc robić jak jarzynkę, zapiekanki, nadziewany, zagęszczacz do zup itp.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 3 miesiąc temu #5156 przez katarzyna
Replied by katarzyna on topic O:co robicie z kabaczka?
Nadziewany - jasne, zagęszczacz też rozumiem. Ale jak zrobić na jarzynkę? A zapiekanka z czym dodatkowo?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 3 miesiąc temu #5281 przez jagoda
Replied by jagoda on topic O:co robicie z kabaczka?
Zapiekana może być z czymkolwiek, co akurat masz w lodówce. Ja kroję kabaczka w plastry grub. 1,5-2 cm, rozkładam jedną warstwę w posmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, na to np. resztki mięsa z wczorajszego obiadu, pomidory, cebula, ugotowana fasolka szparagowa, na to znowu warstwa kabaczków. Na wierzch sos z rozbełtanego jajka wymieszanego ze śmietaną i tartym serem. A na samą górę dodatkowo plasterki pomidora posypane tartym serem.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 3 miesiąc temu #5284 przez starzynka
Replied by starzynka on topic O:co robicie z kabaczka?
Ja też wykorzystuje do kabaczka to co mam w lodówce.Robię często zapiekanki z kabaczka ale trochę inaczej.Kabaczka obieram ze skórki i kroję na połówki (mały) lub ćwiartki (duży), usuwam środki z gniazdami nasiennymi i powstale "miseczki" napełniam nadzieniem z czegokolwiek (podobnie jak w przepisie Jagody), nawet grzybów duszonych.Na wierzch na ogół tarty ser albo sos z jajka, koncentratu pomidorowego, śmietany i tartego sera żółtego.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • ula83
  • Gość
  • Gość
12 lata 3 miesiąc temu #9539 przez ula83
Replied by ula83 on topic O:co robicie z kabaczka?
a ja ucieram kabaczka na tarce z grubymi oczkami i zamrazam w malych woreczkach a potem wykorzystuje do gotowania zup przecieranych, ktore swietnie zageszcza i nie musze juz dodawac maki.;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena