× Przepisy kulinarne

co z agrestu?

Więcej
13 lata 4 miesiąc temu #4749 przez felicja
Replied by felicja on topic O:co z agrestu?
Obawiam się, że agrest w przepisie Violi opadnie na spód. Robiłyście to ciasto? Nie opadł? Ja robię zwykłe kruche ciasto, po upieczeniu wykładam agrest i jeszcze lekko dopiekam. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu zalewam galaretką agrestową, a na to jeszcze bita śmietana (jak mam). Jeśli agrest jest mocno dojrzały to już nie dopiekam i surowe owoce zalewam galaretką. Pycha.:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 4 miesiąc temu #4755 przez kinga
Replied by kinga on topic O:co z agrestu?
A coś mocniejszego z agrestu nie robiłyście? Słyszałam, że wino agrestowe jest całkiem dobre, ale nigdy nie piłam. Robiłyście? Słodkie? wytrawne?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 4 miesiąc temu #4760 przez jagoda
Replied by jagoda on topic O:co z agrestu?
Ja piłam u znajomych ... dobre, półsłodkie. Znajomi mieli jeszcze robić wermut (robi się z mieszanki wina agrestowego i jakichś innych) ale nie wiem czy zdążyli.:woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 4 miesiąc temu #4765 przez felicja
Replied by felicja on topic O:co z agrestu?
Vermut z agrestu? Hmm ... to ciekawe ... możesz podrzucić przepis?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 4 miesiąc temu #4771 przez jagoda
Replied by jagoda on topic O:co z agrestu?
Ja nie robiłam ani vermutu ani wina agrestowego, ale w weekend będę widziała się ze znajomymi, którzy robią takie trunki i zapytam o przepis.:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 4 miesiąc temu #4779 przez felicja
Replied by felicja on topic O:co z agrestu?
Dzięki. Czekam niecierpliwie, bo agrest już dojrzały.:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 4 miesiąc temu #4787 przez paula321
Replied by paula321 on topic O:co z agrestu?
O wermucie z agrestu nie słyszałam, ale wino robi się tak jak inne wina z owoców, czyli można wycisnąć moszcz, dodać wody, pożywki i drożdży albo same owoce zalać wodą + pożywka i drożdże i potem odcedzić. Ilość wody i cukru może być różna, najczęściej na 10 kg owoców 6-8 l wody i 4-5 kg cukru.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena