× Przepisy kulinarne

co z agrestu?

Więcej
13 lata 4 miesiąc temu #4801 przez renia77
Replied by renia77 on topic O:co z agrestu?
A ja robię z agrestu galaretkę na cukrze żelującym. Szybko, prosto i dobra. Owoce trzeba brać niezbyt dojrzałe ale trzeba je zmiażdżyć przed gotowaniem.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 4 miesiąc temu #4807 przez andrea
Replied by andrea on topic O:co z agrestu?
Przymierzalam sie do robienia w ten weekend wlasnie galaretki ale leje od wczoraji nie moge pozbierac owocow.:( Chce pomieszac agrest z czarna porzeczka, nie jestem pewna czy to dobry zestaw, ale akurat i czarna porzeczka i agrest dojrzaly.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 4 miesiąc temu #4815 przez jagoda
Replied by jagoda on topic O:co z agrestu?
"Wermut" owocowy:
Robimy go z wina agrestowego wymieszanego w równych proporcjach z porzeczkowym i jabłkowy. Na 6 l takiej mieszanki potrzeba: 2-3 goździki, szczypta mielonej suszonej mięty pieprzowej, szczypta utartej gałki muszkatołowej, szczypta piołunu (opcjonalnie), pół litra spirytusu.
Sposób wykonania:
Przyprawy zagotować w 2 szklankach wody, ostudzić, dodać spirytus i odstawić na 10-14 dni. Przecedzić i połączyć z winem. Jeśli wolimy słodsze dodajemy cukier. Odstawić na ok. miesiąca, po czym ściągnąć do butelek. Nadaje się do picia po 3-4 miesiącach.
Smacznego!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 4 miesiąc temu #4829 przez felicja
Replied by felicja on topic O:co z agrestu?
A nie za mało tych przypraw jak na 6 l? Czy w ogóle poczuje się 2-3 goździki i szczyptę gałki? Piołun zdecydowanie dodałabym, ale chyba coś jeszcze... Piłaś ten wermut? Wyczuwało się wermutową nutę?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 4 miesiąc temu #4846 przez jagoda
Replied by jagoda on topic O:co z agrestu?
Może i za mało tych przypraw, ale taki przepis podali mi znajomi. Oni już robili ten "wermut" ale ja go nie piłam jeszcze więc trudno mi się wypowiadać. Na Twoim miejscu poeksperymentowałabym, np. do części wina dodała w tych proporcjach a do reszty bardziej stężony dodatek spirytusowo-przyprawowy.:S

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 4 miesiąc temu #4850 przez babcia
Replied by babcia on topic O:co z agrestu?
rybka napisał:

A tu macie równie pyszną zupę agrestową:
600 g agrestu, 150 g cukru, 5 goździków, szczypta cynamonu, 5 szklanek wody, szczypta soli, sok z połowy cytryny, szklanka mleka, łyżka mąki, szklanka białego wina.
---
Agrest rozgotować w wodzie, dodać cukier, przyprawy, sól, utartą skórkę cytrynową i gotować jeszcze przez chwilę. Zagęścić mlekiem z mąką, przyprawić sokiem cytrynowym i winem, zagotować, wyjąć goździki. Podawać na ciepło lub zimno.

Brzmi ciekawie, ale czy z tym winem nadaje się dla dzieci? Na weekend przyjeżdżają do mnie wnukowie i chciałam zrobić im coś z agrestu ...zupa byłaby idealna, ale co z tym winem? Twój mus też jest zachęcający i pewnie go zrobię niezależnie od zupy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena