×
Przepisy kulinarne
co z agrestu?
- milena
-
Autor
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 285
- Otrzymane podziękowania: 1
14 lata 6 miesiąc temu #438
przez milena
co z agrestu? was created by milena
Sezon na agrest trwa, ale coś mało mówi się o nim. Co z niego robicie? Czy agrest ma jakieś właściwości lecznicze?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- blondynka
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 645
- Otrzymane podziękowania: 3
14 lata 6 miesiąc temu #445
przez blondynka
Replied by blondynka on topic O:co z agrestu?
Nie słyszałam, żeby agrest miał jakieś właściwości lecznicze. Ma trochę witamin i minerałów, mało kalorii i jest zasadotwórczy. Kiedyś robiłam z niego dżem, ale do tego musi być niezbyt dojrzały agrest, więc w tym roku chyba już za późno na to.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- karolina
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Posty: 678
- Otrzymane podziękowania: 18
14 lata 6 miesiąc temu #451
przez karolina
Replied by karolina on topic O:co z agrestu?
Agrest ma działanie moczopędne i lekko przeczyszczające. Robić z niego można praktycznie wszystko to co z innych owoców, czyli kompoty, soki, dżemy, galaretki, zupy, desery, sosy. Na kompoty i galaretki nie powinien być zbyt dojrzały.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- rybka
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 353
- Otrzymane podziękowania: 3
14 lata 6 miesiąc temu #458
przez rybka
Replied by rybka on topic O:co z agrestu?
Podaję przepis na pyszny mus z dojrzałego agrestu:
Na 400 g agrestu potrzeba 150 g cukru, skórka z 1 cytryny i szklanka bitej śmietany.
Oczyszczony agrest ugotować z niewielką ilością wody do miękkości i przetrzeć przez sito. Dodać cukier, utartą skórkę cytrynową i wystudzić. Połowę ubitej śmietany domieszac do musu, drugą połowę ułożyć na wierzchu i przybrać całymi, obgotowanymi owocami.
Na 400 g agrestu potrzeba 150 g cukru, skórka z 1 cytryny i szklanka bitej śmietany.
Oczyszczony agrest ugotować z niewielką ilością wody do miękkości i przetrzeć przez sito. Dodać cukier, utartą skórkę cytrynową i wystudzić. Połowę ubitej śmietany domieszac do musu, drugą połowę ułożyć na wierzchu i przybrać całymi, obgotowanymi owocami.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- rybka
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 353
- Otrzymane podziękowania: 3
14 lata 6 miesiąc temu #464
przez rybka
Replied by rybka on topic O:co z agrestu?
A tu macie równie pyszną zupę agrestową:
600 g agrestu, 150 g cukru, 5 goździków, szczypta cynamonu, 5 szklanek wody, szczypta soli, sok z połowy cytryny, szklanka mleka, łyżka mąki, szklanka białego wina.
---
Agrest rozgotować w wodzie, dodać cukier, przyprawy, sól, utartą skórkę cytrynową i gotować jeszcze przez chwilę. Zagęścić mlekiem z mąką, przyprawić sokiem cytrynowym i winem, zagotować, wyjąć goździki. Podawać na ciepło lub zimno.
600 g agrestu, 150 g cukru, 5 goździków, szczypta cynamonu, 5 szklanek wody, szczypta soli, sok z połowy cytryny, szklanka mleka, łyżka mąki, szklanka białego wina.
---
Agrest rozgotować w wodzie, dodać cukier, przyprawy, sól, utartą skórkę cytrynową i gotować jeszcze przez chwilę. Zagęścić mlekiem z mąką, przyprawić sokiem cytrynowym i winem, zagotować, wyjąć goździki. Podawać na ciepło lub zimno.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- viola88viola
-
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 34
- Otrzymane podziękowania: 1
14 lata 3 miesiąc temu #1177
przez viola88viola
Replied by viola88viola on topic O:co z agrestu?
Ja przesyłam przepis na ciasto z agrestem! Często go robię gdy jest sezon agrestowy!
Skladniki:
Margaryna 20dag.
Maka pszenna 20dag
Cukier 20 dag
Jaja 4 szt.
Cukier waniliowy 1 paczka
Proszek do pieczenia 1 lyzeczka
agrest 80 dag.
Cukier puder 10 dag.
Przepis:
Jaja umyc.Tluszcz utrzec z cukrem,dodajac kolejno po jednym jajku.Do utartej masy dodac przesiana make,cukier waniliowy,proszek do pieczenia i obrany oraz agrest.Calosc wymieszac,wlac do formy o wysokich brzegach dobrze wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta.Piec podobnie jak babke.Po upieczeniu posypac cukrem pudrem.
Zyczę smacznego!
Skladniki:
Margaryna 20dag.
Maka pszenna 20dag
Cukier 20 dag
Jaja 4 szt.
Cukier waniliowy 1 paczka
Proszek do pieczenia 1 lyzeczka
agrest 80 dag.
Cukier puder 10 dag.
Przepis:
Jaja umyc.Tluszcz utrzec z cukrem,dodajac kolejno po jednym jajku.Do utartej masy dodac przesiana make,cukier waniliowy,proszek do pieczenia i obrany oraz agrest.Calosc wymieszac,wlac do formy o wysokich brzegach dobrze wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta.Piec podobnie jak babke.Po upieczeniu posypac cukrem pudrem.
Zyczę smacznego!
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- katarzyna
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 284
- Otrzymane podziękowania: 2
13 lata 6 miesiąc temu - 13 lata 6 miesiąc temu #4744
przez katarzyna
Replied by katarzyna on topic O:co z agrestu?
Proponuję dżem:
Na 1 kg agrestu potrzeba pół kilo cukru i pół litra wody.
Nie przejrzały agrest umyć i oczyścić z resztek okwiatu (np. nożyczkami). Ugotować syrop i do wrzącego wsypać partiami owoce. Utrzymywać je w stanie wrzenia ostrożnie mieszając i zdejmując pianę. Można wziąć połowę agrestu dojrzałego, rozgotować razem z cukrem, bez wody, a potem dodać nie przejrzały i dalej gotować, aż próba wykaże dostateczne krzepnięcie. Gorący dżem przełożyć do gorących słoików i szczelnie zamknąć przetartymi spirytusem nakrętkami lub krążkami folii.
Na 1 kg agrestu potrzeba pół kilo cukru i pół litra wody.
Nie przejrzały agrest umyć i oczyścić z resztek okwiatu (np. nożyczkami). Ugotować syrop i do wrzącego wsypać partiami owoce. Utrzymywać je w stanie wrzenia ostrożnie mieszając i zdejmując pianę. Można wziąć połowę agrestu dojrzałego, rozgotować razem z cukrem, bez wody, a potem dodać nie przejrzały i dalej gotować, aż próba wykaże dostateczne krzepnięcie. Gorący dżem przełożyć do gorących słoików i szczelnie zamknąć przetartymi spirytusem nakrętkami lub krążkami folii.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia