× Przepisy kulinarne

wielkanocne BABY

Więcej
13 lata 9 miesiąc temu #3576 przez anetka
Replied by anetka on topic O:wielkanocne BABY
A co powiesz na babkę z ajerkoniakiem:
Składniki:
1 kostka masła lub margaryny
1,5 szkl. cukru
0,5 szkl. oleju
0,5 szkl. ajerkoniaku
2 łyżki wody
2 cukry waniliowe


2 i 1/4 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek (6 żółtek i 6 ubitych białek)

Podkreślone składniki gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Wystudzić - odlać 1/2 szklanki do polania upieczonej babki.

Do wystudzonej masy wmiksować 6 żółtek, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec pianę z 6 białek - delikatnie wmieszać.
Przełożyć do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec ok. 50 min. w temp. ok. 180 stopni.
Gorącą babkę polać polewą - można do niej dodać ok. 2 łyżki ajerkoniaku, a jak ktoś lubi smażoną skórkę pomarańczową.

Ja będę ją robić na Wielkanoc.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 9 miesiąc temu #3578 przez asiulandia
Replied by asiulandia on topic O:wielkanocne BABY
Babka koniakowa
1 kostka masła
2 szkl. cukru
1/2 szkl. wody
4 czubate łyżki kakao
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
50 g mocnego alkoholu
masło, cukier, kakao i wodę rozgotowujemy w garnku, odlewamy pół szkalanki do polania babki a resztę odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka. Ucieramy i wlewamy alkohol, na koniec dodajemy pianę ubitą z białek.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 9 miesiąc temu #3579 przez asiulandia
Replied by asiulandia on topic O:wielkanocne BABY
Puszysta babka z wisniami
4 jajka
25 dkg. cukru
1 cukier waniljowy
1/2 kostki masła lub margaryny
25 dkg mąki
3 płaskie łyżeki proszku do pieczenia
4 łyżki mielonych orzechów
1/2 szkl. gęstej śmietany
20 dkg wiśni z kompotu lub syropu
Masło, żółtka icukier utrzeć na puszystą masę. Wiśnie odcedzić, białka ubić na sztywną pianę powoli dosypując cukier waniljowy. Do masy dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia makę, śmietanę oraz orzechy, nadal wszystko ucierać. Następnie dodać pinę z białek ciągle ostrożnie mieszając. Posmarowaną tłuszczem formę napełnić do połowy, ułożyć wiśnie i przykryć je pozostałą częścią ciasta. Piec ok. 50 min. w temp. 160

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 9 miesiąc temu #3583 przez zuzaa
Replied by zuzaa on topic O:wielkanocne BABY
Asiulandio, należą Ci się brawa za takie smakowite przepisy. Aż mnie w dołku zaczęło ssać z głodu.:laugh: Pewnie wypróbuję któryś z przepisów na święta. Pisałaś wcześniej o zakalcu, czy pojawiał się przy którymś z tych przepisów?

Nie przemęczaj się! Jutro też jest dzień.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 9 miesiąc temu #3584 przez zuzaa
Replied by zuzaa on topic O:wielkanocne BABY
Zapomniałam o oklaskach, już biję :woohoo: Szkoda, że przez takie forum nie można kogoś poczęstować np. kawałkiem babki;)

Nie przemęczaj się! Jutro też jest dzień.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 9 miesiąc temu #3585 przez asiulandia
Replied by asiulandia on topic O:wielkanocne BABY
Obie te babki jadłam w zeszyłm roku u mojej mamy gdzie spędziliśmy święta,
zaznaczyć jednak trzeba że moja mama to znakomita kucharka należy do koła gospodyń wiejskich i jej talenty są znane w okolicy.
A ja w tym roku będę robić babkę z wiśniami a jeśli chodzi o zakalec to był to inny przepis musiałabym poszukać. Niestety ja nie odziedziczyłam po mamie talentów kucharskich i moja mama mówi że juz nie ma siły do tych moich zakalców :laugh: :laugh: :laugh:
Ale mam jeszcze jeden:
Babka trzykolorowa
1 kostka masła
1 szkl. cukru
5 jajek
1 i 1/2 szkl. mąki tortowej
2 łyżki gęstej śmietany
1 proszek do pieczenia
1 cukier waniljowy
1 łyżka kakao
1/2 torebki galaretki malinowej
1/2 galaretki agrestowej
Masło utrzec z cukrem następnie dodać jajka,śmietanę. Wszystko zmiksować, na koniec dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dać kakao, do dwóch następnych galaretki w proszku. Bakalie i aromat dodać według uznania

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 9 miesiąc temu #3588 przez dominika
Replied by dominika on topic O:wielkanocne BABY
Ja chyba spróbuję tę koniakową. Od jakiegoś czasu myślę o prawdziwie pijanej babce (ups... wyszło dwuznacznie), z alkoholem w środku i jeszcze dodanym do polewy, żeby wyraźnie czuło się go. Nawet myślę, że do polewy trzebaby dodać jakiegoś aromatycznego alkoholu, a nie koniaku. No i żeby baba była taka niezdrowa ... dużo cukru, jaj i tłuszczu ... w końcu to święta, ileż można się umartwiać. Chociaż .... 2 szklanki cukru na 2 szklanki mąki to chyba jednak będzie za dużo dla mnie nawet od święta. Za to dodałabym więcej alkoholu.
A na marginesie, nie wiecie jakie zadanie ma alkohol w środku ciasta? Spulchnia? nawilża?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena