× Przepisy kulinarne

wielkanocne BABY

Więcej
13 lata 7 miesiąc temu #3435 przez asiulandia
wielkanocne BABY was created by asiulandia
mam duzo przepisów na babki wielkanocne ale często robi się w nich zakalec macie na to jakiś sposób ??

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 7 miesiąc temu #3443 przez kinga
Replied by kinga on topic O:wielkanocne BABY
Mnie wychodzi zakalec jak ciasto jest za rzadkie. Wtedy pięknie rośnie ale pod koniec pieczenia opada i .... zakalec :(

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 7 miesiąc temu #3447 przez marzena
Replied by marzena on topic O:wielkanocne BABY
Jeśli to baby drożdżowe to ważne jest też aby wszystkie składniki nie były za zimne tzn. mleko, jaja nie prosto z lodówki tylko odstane w temp. pokojowej. Nie wiem czy to ma wpływ na zakalec ale na wyrośnięcie ciasta - tak.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 7 miesiąc temu #3455 przez karolina
Replied by karolina on topic O:wielkanocne BABY
Ja też zauważyłam, że jak ciasto jest za rzadkie, zwłaszcza drożdżowe, to robi się zakalec. Możesz robić wszystko zgodnie z przepisem ale przecież jajko jajku nie równe, no i mąka też, bo np. mąka 550 będzie potrzebowała więcej wody niż 450. Poza tym wpływ ma chyba też temperatura pieczenia i tu łatwo o niedopatrzenie, bo nie wszystkie piekarniki mają możliwość ustawiania temperatury.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 7 miesiąc temu #3461 przez jagna
Replied by jagna on topic O:wielkanocne BABY
I drożdżowe musi być dobrze wyrobione, bo inaczej też będzie zakalec. Mnie to się nie udaje, dlatego drożdżowe baby kupuję a piekę tylko proszkowe.

Jagna

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 7 miesiąc temu #3470 przez asiulandia
Replied by asiulandia on topic O:wielkanocne BABY
ja nie robię drożdzowych bo ich nie lubię tylko piaskowe ale często właśnie z zakalcem

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 7 miesiąc temu #3475 przez kinga
Replied by kinga on topic O:wielkanocne BABY
A nie otwierasz piekarnika w trakcie pieczenia? Jeśli tak to ma prawo klapnąć i zakalec gotowy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena