× Przepisy kulinarne

przepisy na zimowe zupy

Więcej
12 lata 9 miesiąc temu #7194 przez Inka
Replied by Inka on topic O:przepisy na zimowe zupy
kinga napisał:

Jest nawet gotowa mieszanka zupowa z róznych fasolek, soczewicy i właśnie pęczaku

Skusiłam się na taką mieszankę, zwłaszcza, że miała w składzie ziarna pszenicy, które trudno dostać oddzielnie. Robiłam wszystko wg przepisu, moczyłam, gotowałam i .... fasole ciągle twarde a pszenica rozgotowana na papkę.:( Chyba nie o taką zupę chodziło?

Ciesz się życiem, póki możesz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 9 miesiąc temu #7199 przez kinga
Replied by kinga on topic O:przepisy na zimowe zupy
Chyba nie najszczęśliwszy pomysł z tymi mieszankami. Ale samą ideę zupy z fasolowych i pęczaku czy pszenicy warto wykorzystać. A pszenicę możesz dostać w sklepach ze zdrową żywnością.:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 9 miesiąc temu #7208 przez Vicky
Replied by Vicky on topic O:przepisy na zimowe zupy
Inka napisał:

[..... moczyłam, gotowałam i .... fasole ciągle twarde a pszenica rozgotowana na papkę.:( Chyba nie o taką zupę chodziło?

A może ta mieszanka było po prostu przeterminowana? Stara fasola bardzo długo jest twarda. Jeśli gotowałaś tak długo, jak zwykle gotuje się fasole i nadal była twarda może oznaczać, że była stara.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 9 miesiąc temu #7217 przez Inka
Replied by Inka on topic O:przepisy na zimowe zupy
Hmm .... nie zwróciłam uwagi na datę. Ale mieszankę kupiłam chyba we wrześniu więc trochę czasu minęło. Gotowała się mniej więcej tyle co zazwyczaj. Może więc fasola rzeczywiście była stara.:S

Ciesz się życiem, póki możesz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 9 miesiąc temu #7224 przez kinga
Replied by kinga on topic O:przepisy na zimowe zupy
Kupuj osobno wszystkie składniki iwtedy będziesz mogła zapanować czasem gotowania. Fasolę najlepiej gotować osobno a kaszę czy pszenicę razem z warzywami i połączyć składniki, gdy wszystkie miękkie.:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • sewerynka
  • Gość
  • Gość
12 lata 4 dni temu #10538 przez sewerynka
Replied by sewerynka on topic O:przepisy na zimowe zupy
Chcialam dzisiaj ugotowac taka rozgrzewajaca zupe fasolowo-kaszowo-warzywna. No i byl problem z fasola. Gotowalam ja osobno, zebyuniknac problemu, o ktorym ktos tu pisal. No i pojawil sie problem, nie to, zeby w ogole nie ugotowala sie tylko czesc nasion byla twarda jak kamien a czesc rozgotowana na papke.:( Fasola yla niedawno kupowana. Tak sobie mysle, ze sprzedano mi mieszanke swiezej i starej fasoli.:( Nie wiecie jak uniknac takich problemow na przyszlosc? tzn czy sa jakies metody zeby odroznic wizualnie stare i swieze nasiona? Fasole kupowalam na targu na wage.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 3 dni temu #10546 przez Vicky
Replied by Vicky on topic O:przepisy na zimowe zupy
Stare nasiona są wysuszone więc lżejsze, ale trudno ważyć pojedyncze nasionka. Ja zareklamowałabym taką fasolę.;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena