× Przepisy kulinarne

przepisy na zimowe zupy

Więcej
13 lata 7 miesiąc temu #2981 przez kinga
Replied by kinga on topic O:przepisy na zimowe zupy
Dobry pomysł z gulaszową na ostro. Mozesz podrzucić przepis?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 7 miesiąc temu #2982 przez Annamaria
Replied by Annamaria on topic O:przepisy na zimowe zupy
Proszę bardzo:
Składniki:
600 g miękkiej wołowiny, 400 g ziemniaków, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 cebule, 2 łyżki oleju, czerwona i zielona papryka, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 spory ząbek czosnku, 1 łyżeczka ostrej papryki,
2 łyżeczki kminku,1/2 łyżeczki majeranku,sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić w dużą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Papryki umyć, przepołowić, oczyścić z pestek, pokroić na grubsze kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, drobno posiekać. W szerokim rondlu rozgrzać margarynę, wrzucić cebulę, zrumienić, wymieszać z ostrą papryką. Dodać mięso, smażyć około 5 minut. Przyprawić kminkiem, czosnkiem, podlać 1-2 łyżkami wody. Dusić około 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, przesmażyć. Wrzucić marchewkę, pietruszkę i paprykę. Dolać tyle wody, aby zupa była gęsta. Gotować jeszcze 15-20 minut. Tuż przed końcem gotowania doprawić koncentratem pomidorowym i posypać majerankiem.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 5 miesiąc temu #3427 przez julka
Replied by julka on topic O:przepisy na zimowe zupy
Asiulandia, robiłam dzisiaj Twoją kapuśniorkę. Chyba trochę za mało kapusty miałam, bo jak na mój gust była niewystarczająco kwaśna ale dodałam wody z ogórków kiszonych i super :) . Zabieliłam też trochę śmietana wymieszaną z odrobiną mąki, żeby była treściwsza do picia. Bardzo dobra. Uwielbiam zupy do picia z kubka.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 10 miesiąc temu #6414 przez emil_ka
Replied by emil_ka on topic O:przepisy na zimowe zupy
Myślę o zupie z różnych fasolowych i np. pęczaku. Robiłyście taką? Czym doprawić, żeby nie była mdła?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 10 miesiąc temu #6420 przez kinga
Replied by kinga on topic O:przepisy na zimowe zupy
Jest nawet gotowa mieszanka zupowa z róznych fasolek, soczewicy i właśnie pęczaku ale lepiej zrobić własną, bo fasola nie równa fasoli, mają różny czas gotowania, nie mówiąc już o soczewicy.
Ja robię taką zupę, ale najpierw robię normalny wywar warzywny i gotuję osobno fasole i kaszę a soczewicę dorzucam pod koniec gotowania. Często wykorzystuję pozostałości z poprzedniego dnia, czy to fasoli (np. gdy była po bretońsku) czy kaszy. A poza tym często dorzucam do niej słoik ratatouille (kabaczek z pomidorami i papryką). Można też dodać grzyby, co kto lubi. Przyprawiać też można na różne sposoby, ale ze względu na wzdymającą fasolę, koniecznie mielony kminek i majeranek. Zupa rzeczywiście typowo zimowa i mocno sycąca.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 10 miesiąc temu #6433 przez jagna
Replied by jagna on topic O:przepisy na zimowe zupy
Nabrałam ochoty na twoją zupę fasolowo-kaszową ale nie namoczyłam wczoraj fasoli. Robiłaś kiedyś taką zupę z samej soczewicy i kaszy? No ewentualnie z dodatkiem grzybów.:unsure:

Jagna

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 10 miesiąc temu #6449 przez kinga
Replied by kinga on topic O:przepisy na zimowe zupy
Moja odpowiedź już po czasie ale może przyda się na zaś. Można zrobić zupę soczewicowo-kaszową, ale chyba lepsza jednak z fasolą. Ale ciekawie może wyjść soczewica + kasza + grzyby. Robiłaś? A ja fasoli nie moczę przez noc tylko zalewam zimną wodą, zagotowuję i odstawiam na ok. 4 godziny i potem gotuję normalnie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena