×
Przepisy kulinarne
Zioła w kuchni
- Tamara
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 47
- Otrzymane podziękowania: 0
4 lata 10 miesiąc temu #48864
przez Tamara
Zioła w kuchni was created by Tamara
Dziewczyny, używacie w kuchni ziół? Które z nich warto mieć pod ręką i do czego? Jakie ogólnie przyprawy polecacie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- jagoda
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 1801
- Otrzymane podziękowania: 16
4 lata 10 miesiąc temu #48865
przez jagoda
Replied by jagoda on topic Zioła w kuchni
Tu masz przegląd głównych przypraw
http://www.cyberbaba.pl/odzywianie/produkty-spozywcze/przyprawy-dodatki/1586-przyprawy-ziolowe
Dla mnie podstawą jest majeranek i kminek. A poza tym zawsze mam w kuchni tymianek, cząber, bazylię, kolendrę, imbir, estragon, zestaw zioł prowansalskich, lubczyk, nie mówiąc już o liściach laurowych czy zielu angielskim. Warto samemu poeksperymentować.
http://www.cyberbaba.pl/odzywianie/produkty-spozywcze/przyprawy-dodatki/1586-przyprawy-ziolowe
Dla mnie podstawą jest majeranek i kminek. A poza tym zawsze mam w kuchni tymianek, cząber, bazylię, kolendrę, imbir, estragon, zestaw zioł prowansalskich, lubczyk, nie mówiąc już o liściach laurowych czy zielu angielskim. Warto samemu poeksperymentować.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kalorina
- Wylogowany
- Zablokowany
-
Mniej
Więcej
- Posty: 62
- Otrzymane podziękowania: 2
4 lata 10 miesiąc temu #48869
przez kalorina
Replied by kalorina on topic Zioła w kuchni
Moim zdaniem podstawa to świeże zioła z tych, które należy mieć pod ręką to bym wymieniła
-bazylia
-oregano
-mieta
-kolędra
-szczypiorek
-tymianek
-rozmaryn
wykorzystasz je do mięs makaronów czy dań wege - a świeże zioła mają niepowtarzalny smak i aromat
-bazylia
-oregano
-mieta
-kolędra
-szczypiorek
-tymianek
-rozmaryn
wykorzystasz je do mięs makaronów czy dań wege - a świeże zioła mają niepowtarzalny smak i aromat
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- irkagor
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 522
- Otrzymane podziękowania: 2
4 lata 10 miesiąc temu #48874
przez irkagor
Replied by irkagor on topic Zioła w kuchni
A jak ci rosną te zioła w zimie? Ja kiedyś próbowałam uprawiać w doniczkach na parapecie ale coś im nie służyło i marniały w oczach.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Margo
- Wylogowany
- New Member
-
4 lata 10 miesiąc temu #48910
przez Margo
Replied by Margo on topic Zioła w kuchni
Ogólnie większość ziół, które są w tzw. ziołach prowansalskich. Napewno tymianek z rozmarynem do mięs, bez taki ani rusz. Do pomidorów za to zawsze używam oregano i bazylie
Do tego poza ziołami jakieś papryczki ostre, ale tylko wysuszone. Również pieprz i sól do wszystkiego. I jeszcze nie z ziół ale polecam do azjatyckich dań liście limonki. Są świetne!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- martakos
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 491
- Otrzymane podziękowania: 5
4 lata 10 miesiąc temu #48915
przez martakos
Replied by martakos on topic Zioła w kuchni
Nie słyszałam o liściach limonki ale spróbuję. Większość ziół przyprawowych uprawiam w ogrodzie i przed zimą mrożę w słoiczkach i potem mam jak świeże.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Margo
- Wylogowany
- New Member
-
4 lata 10 miesiąc temu #48959
przez Margo
Replied by Margo on topic Zioła w kuchni
Polecam naprawdę super są. A i jak raz się kupi to wystarczają na długo, długo. Do potrawy używasz 2-3 (tak jak liście laurowe), ale resztę mrozisz.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia