× Przepisy kulinarne

Idealne placki ziemniaczane

Więcej
6 lata 4 miesiąc temu #40060 przez ICE_GIRL
Idealne placki ziemniaczane was created by ICE_GIRL
Idealne placki ziemniaczane
Idealne placki ziemniaczane mają złoto-brązowy kolor, są chrupiące na zewnątrz (szczególnie na brzegach!) i miękkie w środku. Na wierzchu oczywiście ulubione dodatki. Dla mnie obowiązkowo mielona słodka papryka, od czasu do czasu wersja z cukrem. Uwielbiam też placki po węgiersku (z gulaszem), a także ze śmietaną lub roztopionym żółtym serem.

Składniki
Podane proporcje powinny pozwolić na upieczenie ok. 16 średniej wielkości placków.
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej roślinny do smażenia

Wykonanie placków ziemniaczanych
1 .Ziemniaki i cebulę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli wolisz drobniejsze kawałki ziemniaków to możesz użyć drobnej tarki – grubo starte ziemniaki zapewniają jednak większą chrupkość gotowych placków. Jeżeli przygotowujesz niezbyt dużą ilość masy (np. z 1kg ziemniaków), warto ziemniaki i cebulę umieścić w sitku nad miską, co znacznie ułatwi odsączenie nadmiarowych soków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później.

2 . Do startych ziemniaków dodaj mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.
3 .Z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlej powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.
4 . Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał cała patelnię warstwą 1-2 mm. W razie potrzeby na bieżąco dolewaj świeży tłuszcz. Bardzo ważne jest, żeby smażyć placki w odpowiedniej temperaturze – tylko wtedy będą chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu. W skali od 1 do 10 polecam smażyć placki ziemniaczane na 7 stopniu mocy kuchenki. Przed rozpoczęciem pieczenia pierwszego placka wrzuć na patelnię tylko odrobinę ciasta i sprawdź czy zacznie od razu ładnie skwierczeć. Jeżeli tak, to znaczy że możesz zaczynać smażenie swoich placków.
5 . Placki smaż po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu w towarzystwie ulubionych dodatków.

Porady, tricki – usmaż perfekcyjne placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane najlepiej smażyć na patelni o grubym dnie, która zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła i utrzymanie wysokiej temperatury.
Jeżeli placki rozpadają się w trakcie smażenia i przewracania na drugą stronę, może to oznaczać, że ciasto ma za dużo płynu i w takim wypadku warto dodać odrobinę mąki. Możliwe jest również niewystarczające wysmażenie placka na pierwszej stronie.
Placki przypalone z wierzchu i surowe w środku – zmniejsz temperaturę aby smażyć dłużej, dzięki temu temperatura wniknie na odpowiednio długo do środka LUB smażysz zbyt grube placki i środek nie dochodzi przez grube ciasto.
Tak jak wspomniałem w przepisie – chrupiące placki uzyskasz dzięki ziemniakom startym na tarce o grubych oczkach, a także dzięki smażeniu w idealnej temperaturze – wysokiej, ale nie za wysokiej ;)


Chętnie poznam wszelkie inne porady i pomysły na upieczenie placków ziemniaczanych. Zapraszam do komentarzy! :-)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
6 lata 4 miesiąc temu #40061 przez halina
Replied by halina on topic Idealne placki ziemniaczane
Brawo, nic dodać ni ująć. Muszę spróbować z grubszą tarką.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
6 lata 4 miesiąc temu #40066 przez telinka
Replied by telinka on topic Idealne placki ziemniaczane
A tartych na grubszej tarce nie trzeba dłużej smażyć? Ja dodaję jeszcze czosnek.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
6 lata 4 miesiąc temu #40070 przez ICE_GIRL
Replied by ICE_GIRL on topic Idealne placki ziemniaczane
Nie nie trzeba, tylko jak robisz placki bardziej je rozpłaszczyć :-)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
6 lata 4 miesiąc temu #40087 przez telinka
Replied by telinka on topic Idealne placki ziemniaczane
No to spróbuję następnym razem zetrzeć kartofle na grubej tarce. Dużo nie ryzykuję a powinno iść szybciej. Ale szczerze mówiąc w mojej rodzinie ta drobna tarka nazywana jest tarką do kartofli, jakby wymyślona do tarcia ziemniaków na placki. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
6 lata 4 miesiąc temu #40090 przez ICE_GIRL
Replied by ICE_GIRL on topic Idealne placki ziemniaczane
Szybciej się robi, i mają smak frytek...dla mnie super :=-) Daj znać jak Ci wyszły :D

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
6 lata 4 miesiąc temu #40094 przez jonca
Replied by jonca on topic Idealne placki ziemniaczane
Ooo, to mnie zaintrygowałaś tymi frytkowymi plackami. Muszę przetestować.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena