×
Przepisy kulinarne
przetwory z pomidorów
- blondynka
-
Autor
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 645
- Otrzymane podziękowania: 3
8 lata 4 miesiąc temu #30530
przez blondynka
przetwory z pomidorów was created by blondynka
Obrodziły mi w tym roku pomidory i nie nadążamy z konsumpcją. Trzeba zrobić jakieś przetwory na zimę ale nie mam pomysłu co. Konserwujecie je na zimę? Co polecacie poza przecierem?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- halina
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 1928
- Otrzymane podziękowania: 12
8 lata 4 miesiąc temu #30531
przez halina
Replied by halina on topic przetwory z pomidorów
Ja robię pomidory z papryką i cukinią. Potem jak nie ma czasu to fajnie jest ugotować tylko makaron lub ryż i otworzyć słoik z gotowym sosem i do tego tylko tarty ser. To praktycznie jedyne co robię z pomidorów jeśli chodzi o przetwory.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- blondynka
-
Autor
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 645
- Otrzymane podziękowania: 3
8 lata 4 miesiąc temu #30536
przez blondynka
Replied by blondynka on topic przetwory z pomidorów
A jak to robisz? Pasteryzujesz słoiki czy tylko gorący sos pakujesz w słoiki pod korek? Ja kiedyś robiłam, ale dużo mi się psuło, może dlatego, że nie pasteryzowałam? Ale taki miałam przepis.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- halina
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 1928
- Otrzymane podziękowania: 12
8 lata 4 miesiąc temu #30539
przez halina
Replied by halina on topic przetwory z pomidorów
Może zakrętki miałaś trochę nieszczelne? Ja wkładam GORĄCY sos do GORĄCYCH słoików po sam brzeg, zakręcam i odwracam słoik do góry dnem. I trzyma.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- chuda
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 263
- Otrzymane podziękowania: 6
8 lata 4 miesiąc temu #30547
przez chuda
Replied by chuda on topic przetwory z pomidorów
Ja pasteryzuję, krótko bo krótko ale pewniejsze. Co innego z przetworami z dodatkiem cukru, te trzymają się bez pasteryzacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- nata
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 1902
- Otrzymane podziękowania: 10
8 lata 4 miesiąc temu #30555
przez nata
Replied by nata on topic przetwory z pomidorów
Ja gdybym miała własne pomidory to pokusiłabym się nawet o przeciery. Nie chodzi o zwykły przecier napakowany solą jak te ze sklepu, ale przecier z dodatkiem przypraw i innych warzyw, np. papryki. Fajnie byłoby poeksperymentować.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Inka
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 234
- Otrzymane podziękowania: 4
8 lata 4 miesiąc temu #30813
przez Inka
Ciesz się życiem, póki możesz
Replied by Inka on topic przetwory z pomidorów
A ja właśnie robię coś w rodzaju przecieru z włoszczyzną. Jest trochę rzadszy niż standardowy pomidorowy i pasteryzuję go w dużych słoikach. I potem w zimie wystarczy otworzyć słoik, dodać trochę wody i śmietany i pomidorówka gotowa.

Ciesz się życiem, póki możesz
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia