× Przepisy kulinarne

przetwory z pomidorów

Więcej
8 lata 4 tygodni temu #30530 przez blondynka
przetwory z pomidorów was created by blondynka
Obrodziły mi w tym roku pomidory i nie nadążamy z konsumpcją. Trzeba zrobić jakieś przetwory na zimę ale nie mam pomysłu co. Konserwujecie je na zimę? Co polecacie poza przecierem?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 4 tygodni temu #30531 przez halina
Replied by halina on topic przetwory z pomidorów
Ja robię pomidory z papryką i cukinią. Potem jak nie ma czasu to fajnie jest ugotować tylko makaron lub ryż i otworzyć słoik z gotowym sosem i do tego tylko tarty ser. To praktycznie jedyne co robię z pomidorów jeśli chodzi o przetwory.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 4 tygodni temu #30536 przez blondynka
Replied by blondynka on topic przetwory z pomidorów
A jak to robisz? Pasteryzujesz słoiki czy tylko gorący sos pakujesz w słoiki pod korek? Ja kiedyś robiłam, ale dużo mi się psuło, może dlatego, że nie pasteryzowałam? Ale taki miałam przepis.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 4 tygodni temu #30539 przez halina
Replied by halina on topic przetwory z pomidorów
Może zakrętki miałaś trochę nieszczelne? Ja wkładam GORĄCY sos do GORĄCYCH słoików po sam brzeg, zakręcam i odwracam słoik do góry dnem. I trzyma.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 3 tygodni temu #30547 przez chuda
Replied by chuda on topic przetwory z pomidorów
Ja pasteryzuję, krótko bo krótko ale pewniejsze. Co innego z przetworami z dodatkiem cukru, te trzymają się bez pasteryzacji.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 3 tygodni temu #30555 przez nata
Replied by nata on topic przetwory z pomidorów
Ja gdybym miała własne pomidory to pokusiłabym się nawet o przeciery. Nie chodzi o zwykły przecier napakowany solą jak te ze sklepu, ale przecier z dodatkiem przypraw i innych warzyw, np. papryki. Fajnie byłoby poeksperymentować.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 5 dni temu #30813 przez Inka
Replied by Inka on topic przetwory z pomidorów
A ja właśnie robię coś w rodzaju przecieru z włoszczyzną. Jest trochę rzadszy niż standardowy pomidorowy i pasteryzuję go w dużych słoikach. I potem w zimie wystarczy otworzyć słoik, dodać trochę wody i śmietany i pomidorówka gotowa. :)

Ciesz się życiem, póki możesz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena