× Przepisy kulinarne

Przepis na ocet jabłkowy

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #23171 przez Aleksandra
Replied by Aleksandra on topic Przepis na ocet jabłkowy
Na początku mój moszcz bąblował jak należy ale teraz, raptem po tygodniu, uspokoił się i ledwo widać ruch. Czy to normalne?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 3 tygodni temu #23296 przez barb
Replied by barb on topic Przepis na ocet jabłkowy
Tak, to normalne. Jak chciałabyś trochę mocniejszy ocet to powinnaś dodać odrobinę cukru. Mój ocet już się robi w 2 rondlach. Nie miałam octu zarodowego więc na próbę do jednego wlałam resztki octu balsamicznego z matką. I ta właśnie partia już wyraźnie robi się octowa tj. mętnieje i nawet zaczyna być widoczna śluzowata zawiesina. W drugim rondlu na razie dalej jest kwaśne wino jabłkowe i nic się nie dzieje.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 3 tygodni temu #23307 przez Aleksandra
Replied by Aleksandra on topic Przepis na ocet jabłkowy
Ja - zgodnie z przepisem - powinnam odczekać jeszcze z 10 dni ze zlaniem moszczu, ale on już przestał pracować więc mam wątpliwości czy dalej czekać.
Barb, a jak trafiłaś na ten ocet z matką? Było to jakoś zaznaczone na etykiecie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 2 tygodni temu #23406 przez barb
Replied by barb on topic Przepis na ocet jabłkowy
Nie, nie był specjalnie oznaczony. Była tylko informacja, że jest z naturalnej fermentacji.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 2 tygodni temu #23439 przez amanda
Replied by amanda on topic Przepis na ocet jabłkowy
Zastanawiam się czy nie zrobić takiego octu z antonówek. Chyba nadają się? A jak poznać, że jest już gotowy?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 1 tydzień temu #23463 przez barb
Replied by barb on topic Przepis na ocet jabłkowy
Oczywiście, że nadają się. A kiedy gotowy? Powinien zrobić się mętny i jeśli nie dodajesz octu zarodowego, to może trwać aż 3 m-ce zanim dojrzeje. Trzeba próbować.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 6 dni temu #23554 przez Sonia
Replied by Sonia on topic Przepis na ocet jabłkowy
A możecie mi powiedzieć z czego wynika wyższość octu jabłkowego od innego winnego?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena