×
Przepisy kulinarne
Przepis na ocet jabłkowy
- Aleksandra
-
Autor
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 446
- Otrzymane podziękowania: 1
9 lata 4 miesiąc temu #23171
przez Aleksandra
Replied by Aleksandra on topic Przepis na ocet jabłkowy
Na początku mój moszcz bąblował jak należy ale teraz, raptem po tygodniu, uspokoił się i ledwo widać ruch. Czy to normalne?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- barb
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Posty: 304
- Otrzymane podziękowania: 3
9 lata 4 miesiąc temu #23296
przez barb
Replied by barb on topic Przepis na ocet jabłkowy
Tak, to normalne. Jak chciałabyś trochę mocniejszy ocet to powinnaś dodać odrobinę cukru. Mój ocet już się robi w 2 rondlach. Nie miałam octu zarodowego więc na próbę do jednego wlałam resztki octu balsamicznego z matką. I ta właśnie partia już wyraźnie robi się octowa tj. mętnieje i nawet zaczyna być widoczna śluzowata zawiesina. W drugim rondlu na razie dalej jest kwaśne wino jabłkowe i nic się nie dzieje.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Aleksandra
-
Autor
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 446
- Otrzymane podziękowania: 1
9 lata 4 miesiąc temu #23307
przez Aleksandra
Replied by Aleksandra on topic Przepis na ocet jabłkowy
Ja - zgodnie z przepisem - powinnam odczekać jeszcze z 10 dni ze zlaniem moszczu, ale on już przestał pracować więc mam wątpliwości czy dalej czekać.
Barb, a jak trafiłaś na ten ocet z matką? Było to jakoś zaznaczone na etykiecie?
Barb, a jak trafiłaś na ten ocet z matką? Było to jakoś zaznaczone na etykiecie?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- barb
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Posty: 304
- Otrzymane podziękowania: 3
9 lata 4 miesiąc temu #23406
przez barb
Replied by barb on topic Przepis na ocet jabłkowy
Nie, nie był specjalnie oznaczony. Była tylko informacja, że jest z naturalnej fermentacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- amanda
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 266
- Otrzymane podziękowania: 5
9 lata 4 miesiąc temu #23439
przez amanda
Replied by amanda on topic Przepis na ocet jabłkowy
Zastanawiam się czy nie zrobić takiego octu z antonówek. Chyba nadają się? A jak poznać, że jest już gotowy?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- barb
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Posty: 304
- Otrzymane podziękowania: 3
9 lata 4 miesiąc temu #23463
przez barb
Replied by barb on topic Przepis na ocet jabłkowy
Oczywiście, że nadają się. A kiedy gotowy? Powinien zrobić się mętny i jeśli nie dodajesz octu zarodowego, to może trwać aż 3 m-ce zanim dojrzeje. Trzeba próbować.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Sonia
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 406
- Otrzymane podziękowania: 1
9 lata 4 miesiąc temu #23554
przez Sonia
Replied by Sonia on topic Przepis na ocet jabłkowy
A możecie mi powiedzieć z czego wynika wyższość octu jabłkowego od innego winnego?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia