× Przepisy kulinarne

Co z wczesnych jabłek?

Więcej
9 lata 2 miesiąc temu #22653 przez lenka
Co z wczesnych jabłek? was created by lenka
Mam na działce jabłonkę, która w tym roku niezwykle obrodziła. Jabłuszka bardzo soczyste i kwaskowe, ale długo nie trzymają się. Macie pomysł jak je szybko i bez nadmiaru pracy zagospodarować? Kiedyś robiłam z nich przecier na szarlotkę, ale słabo potem szedł, bo szarlotka jednak najlepsza ze świeżych jabłek.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #22673 przez kasiula
Replied by kasiula on topic Co z wczesnych jabłek?
Nie wiem co masz przeciw przecierowi, dla mnie jest ok. I na szarlotkę i np. jako nadzienie do słodkich rogalików. Ale takie wczesne jabłka nadają się doskonale na sok, czy to solo czy mieszany np. z porzeczkami.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #22710 przez lenka
Replied by lenka on topic Co z wczesnych jabłek?
Sok kiedyś robiłam ale to dużo roboty z odciskaniem go a potem pasteryzowaniem. A macie może przepis na galaretkę z jabłek?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #22819 przez halina
Replied by halina on topic Co z wczesnych jabłek?
Ja poszłam na łatwiznę i wyciskałam sok w sokowirówce a potem zrobiłam z tego galaretkę z żelfixem. Wyszła pyszna i bez napracowania się. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #22832 przez jamaja
Replied by jamaja on topic Co z wczesnych jabłek?
Ja też tak zrobię galaretki. Wprawdzie jabłka mają dużo pektyn ale u mnie coś nie chciała się ściąć bez dodatku środka żelującego.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #22844 przez nata
Replied by nata on topic Co z wczesnych jabłek?
Jamaja, u mnie było podobnie i też przerzuciłam się na środki żelujące. Kiedyś nawet próbowałam zrobić sama wyciąg pektynowy z nie całkiem dojrzałych jabłek i d ... pa. Wyszedł straszliwie kwaśny sok i ani myślał żelować, chociaż wszystko robiłam zgodnie z przepisem. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu - 9 lata 1 miesiąc temu #22845 przez nata
Replied by nata on topic Co z wczesnych jabłek?
i z pigwy wyciąg też nie wyszedł, a przecież to chyba najbogatszy w pektyny owoc.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena