×
Przepisy kulinarne
Kuchnia włoska
- Ania
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 29
- Otrzymane podziękowania: 0
9 lata 4 miesiąc temu #23363
przez Ania
Replied by Ania on topic Kuchnia włoska
Wczoraj jadłam pysznego karpia, którego sama złowiłam. Przepis: pokroić drobno pietruszkę, czosnek, dodać soli i zmieszać z olejem z oliwek. Posmarować tym karpia i pukładać na nim kawałki pomidora wkładzjąc też oczywiście do środka. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika na 40 minut na 180 stopni. Przepis na szybkie danie: pokrojonego pomidora podsmażyć na patelni w oleju z oliwek. Posolić, dodać dobrze pokrojony czosnek i bardzo dużo basylii. Dodać troszkę wody aby się nie przypalało. Na koniec dodać do tego ugotowane al dente kluski barilla. Dzisiaj chcę dodać do tego także paprykę. Wymieszać razem i wyłączyć. Cukinię to ja robię z gamberetkami. Bardzo chętnie poznałabym przepis na tego francuskiego ratatouila.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- marzena
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 177
- Otrzymane podziękowania: 1
9 lata 4 miesiąc temu #23374
przez marzena
Replied by marzena on topic Kuchnia włoska
A co to są gamberetki? Karp z folii wygląda apetycznie. Ja zwykle ryby smażę, choć wiem że to nie najzdrowsze. Powinnam piec ryby w folii, tak jak ty bo podobno w tej postaci są najzdrowsze. A nie jest mdła taka ryba? Bo np. duszona jest dla mnie za mdła. Ale moze z czosnkiem będzie ok. A pietruszka to natka oczywiście?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Ania
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 29
- Otrzymane podziękowania: 0
9 lata 4 miesiąc temu #23377
przez Ania
Replied by Ania on topic Kuchnia włoska
Oczywiście, że natka. Można dodać też trochę cytryny i rozmarynu. W folii mi się nie wysusza i jest soczysty. Widziałam też w internecie przepisy z sosem pomidorowym, papryką i pieczarkami. Muszę wypróbować. Gamberi to są krewetki.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- martakos
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 491
- Otrzymane podziękowania: 5
9 lata 4 miesiąc temu #23398
przez martakos
Z pewnością go znasz tylko pod inną nazwą, może włoską. Potrzebujesz cebulę (1 duża), młodą cukinię, 3 pomidory, 2 papryki, w tym jedna czerwona lub żółta a druga może być zielona. Oczywiście proporcje orientacyjne, bo i tak zawsze wyjdzie.
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na tłuszczu, dodaj pokrajaną w kostkę cukinię (może być kabaczek albo nawet bakłażan), obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Chwile podduś, dodaj pokrojoną w kostkę zieloną paprykę a na końcu, gdy wszystkie warzywa będą prawie miękkie - dorzuć paprykę czerwoną albo żółtą i chwilę jeszcze duś. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Ja czasami dorzucam papryczkę chili.
Je się to z makaronem albo ryżem na sypko, na wierzch posypuję startym serem. Czasami wrzucam tam białkowe resztki z wczorajszego obiadu (kurczak, tofu itp).
Replied by martakos on topic Kuchnia włoska
Ania napisał: Bardzo chętnie poznałabym przepis na tego francuskiego ratatouila.
Z pewnością go znasz tylko pod inną nazwą, może włoską. Potrzebujesz cebulę (1 duża), młodą cukinię, 3 pomidory, 2 papryki, w tym jedna czerwona lub żółta a druga może być zielona. Oczywiście proporcje orientacyjne, bo i tak zawsze wyjdzie.
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na tłuszczu, dodaj pokrajaną w kostkę cukinię (może być kabaczek albo nawet bakłażan), obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Chwile podduś, dodaj pokrojoną w kostkę zieloną paprykę a na końcu, gdy wszystkie warzywa będą prawie miękkie - dorzuć paprykę czerwoną albo żółtą i chwilę jeszcze duś. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Ja czasami dorzucam papryczkę chili.
Je się to z makaronem albo ryżem na sypko, na wierzch posypuję startym serem. Czasami wrzucam tam białkowe resztki z wczorajszego obiadu (kurczak, tofu itp).
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Ania
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 29
- Otrzymane podziękowania: 0
9 lata 4 miesiąc temu #23451
przez Ania
Replied by Ania on topic Kuchnia włoska
To ja coś takiego robiłam, tylko bez pomidora. Zresztą wrzucam na patelnie to co znajdę w lodówce.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Tadeusz
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 5840
- Otrzymane podziękowania: 11
9 lata 2 miesiąc temu #24707
przez Tadeusz
Nie wydawaj duszy swej smutkowi ani nie drecz siebie myslami.
(Madrosc Strycha)
Replied by Tadeusz on topic Kuchnia włoska
Marzena napisala:[/b][/color]
A co to są gamberetki? Karp z folii wygląda apetycznie. Ja zwykle ryby smażę, choć wiem że to nie najzdrowsze.
My rowniez karpie smarzymy, zdrowo czy mniej zdrowo, to tylko w koncu raz w roku i jak smakuja takie , to dlaczego nie smarzyc
Robimy jeszcze w galarecie po zydowsku chyba?
Przyznam sie, ze troche na sile Cie sciagnalem na forum, bo nie bylas juz ponad miesiac i moze bys nie zagladnela jeszcze kilka miesiecy?
Chcialem abys przeczytala ostatni moj wpis w temacie "luzne pogaduchy",
bo zapewne sprawi Ci troche satysfakcji
A co to są gamberetki? Karp z folii wygląda apetycznie. Ja zwykle ryby smażę, choć wiem że to nie najzdrowsze.
My rowniez karpie smarzymy, zdrowo czy mniej zdrowo, to tylko w koncu raz w roku i jak smakuja takie , to dlaczego nie smarzyc

Robimy jeszcze w galarecie po zydowsku chyba?
Przyznam sie, ze troche na sile Cie sciagnalem na forum, bo nie bylas juz ponad miesiac i moze bys nie zagladnela jeszcze kilka miesiecy?
Chcialem abys przeczytala ostatni moj wpis w temacie "luzne pogaduchy",
bo zapewne sprawi Ci troche satysfakcji

Nie wydawaj duszy swej smutkowi ani nie drecz siebie myslami.
(Madrosc Strycha)
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- martakos
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 491
- Otrzymane podziękowania: 5
9 lata 2 miesiąc temu #24714
przez martakos
Replied by martakos on topic Kuchnia włoska
Po żydowsku to chyba w sosie pomidorowym. Ale dlaczego piszesz, że raz w roku? To, ze tradycyjnie na wigilię jest karp, nie oznacza, że jest on zarezerwowany tylko na tę okazję. A pieczony w folii jest z pewnością zdrowszy, muszę spróbować, podobno pieczony z imbirem jest bardzo dobry. U mnie nikt już nie chce smażonego karpia, najwyżej w galarecie, ale może pieczony w folii sprawdzi się?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia