× Przepisy kulinarne

Kuchnia włoska

Więcej
9 lata 2 tygodni temu #23363 przez Ania
Replied by Ania on topic Kuchnia włoska
Wczoraj jadłam pysznego karpia, którego sama złowiłam. Przepis: pokroić drobno pietruszkę, czosnek, dodać soli i zmieszać z olejem z oliwek. Posmarować tym karpia i pukładać na nim kawałki pomidora wkładzjąc też oczywiście do środka. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika na 40 minut na 180 stopni. Przepis na szybkie danie: pokrojonego pomidora podsmażyć na patelni w oleju z oliwek. Posolić, dodać dobrze pokrojony czosnek i bardzo dużo basylii. Dodać troszkę wody aby się nie przypalało. Na koniec dodać do tego ugotowane al dente kluski barilla. Dzisiaj chcę dodać do tego także paprykę. Wymieszać razem i wyłączyć. Cukinię to ja robię z gamberetkami. Bardzo chętnie poznałabym przepis na tego francuskiego ratatouila.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 2 tygodni temu #23374 przez marzena
Replied by marzena on topic Kuchnia włoska
A co to są gamberetki? Karp z folii wygląda apetycznie. Ja zwykle ryby smażę, choć wiem że to nie najzdrowsze. Powinnam piec ryby w folii, tak jak ty bo podobno w tej postaci są najzdrowsze. A nie jest mdła taka ryba? Bo np. duszona jest dla mnie za mdła. Ale moze z czosnkiem będzie ok. A pietruszka to natka oczywiście?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 2 tygodni temu #23377 przez Ania
Replied by Ania on topic Kuchnia włoska
Oczywiście, że natka. Można dodać też trochę cytryny i rozmarynu. W folii mi się nie wysusza i jest soczysty. Widziałam też w internecie przepisy z sosem pomidorowym, papryką i pieczarkami. Muszę wypróbować. Gamberi to są krewetki.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 2 tygodni temu #23398 przez martakos
Replied by martakos on topic Kuchnia włoska

Ania napisał: Bardzo chętnie poznałabym przepis na tego francuskiego ratatouila.


Z pewnością go znasz tylko pod inną nazwą, może włoską. Potrzebujesz cebulę (1 duża), młodą cukinię, 3 pomidory, 2 papryki, w tym jedna czerwona lub żółta a druga może być zielona. Oczywiście proporcje orientacyjne, bo i tak zawsze wyjdzie.
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na tłuszczu, dodaj pokrajaną w kostkę cukinię (może być kabaczek albo nawet bakłażan), obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Chwile podduś, dodaj pokrojoną w kostkę zieloną paprykę a na końcu, gdy wszystkie warzywa będą prawie miękkie - dorzuć paprykę czerwoną albo żółtą i chwilę jeszcze duś. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Ja czasami dorzucam papryczkę chili.
Je się to z makaronem albo ryżem na sypko, na wierzch posypuję startym serem. Czasami wrzucam tam białkowe resztki z wczorajszego obiadu (kurczak, tofu itp).

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 1 tydzień temu #23451 przez Ania
Replied by Ania on topic Kuchnia włoska
To ja coś takiego robiłam, tylko bez pomidora. Zresztą wrzucam na patelnie to co znajdę w lodówce.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 10 miesiąc temu #24707 przez Tadeusz
Replied by Tadeusz on topic Kuchnia włoska
Marzena napisala:[/b][/color]

A co to są gamberetki? Karp z folii wygląda apetycznie. Ja zwykle ryby smażę, choć wiem że to nie najzdrowsze.


My rowniez karpie smarzymy, zdrowo czy mniej zdrowo, to tylko w koncu raz w roku i jak smakuja takie , to dlaczego nie smarzyc :)
Robimy jeszcze w galarecie po zydowsku chyba?

Przyznam sie, ze troche na sile Cie sciagnalem na forum, bo nie bylas juz ponad miesiac i moze bys nie zagladnela jeszcze kilka miesiecy?
Chcialem abys przeczytala ostatni moj wpis w temacie "luzne pogaduchy",
bo zapewne sprawi Ci troche satysfakcji :)

Nie wydawaj duszy swej smutkowi ani nie drecz siebie myslami.
(Madrosc Strycha)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
8 lata 10 miesiąc temu #24714 przez martakos
Replied by martakos on topic Kuchnia włoska
Po żydowsku to chyba w sosie pomidorowym. Ale dlaczego piszesz, że raz w roku? To, ze tradycyjnie na wigilię jest karp, nie oznacza, że jest on zarezerwowany tylko na tę okazję. A pieczony w folii jest z pewnością zdrowszy, muszę spróbować, podobno pieczony z imbirem jest bardzo dobry. U mnie nikt już nie chce smażonego karpia, najwyżej w galarecie, ale może pieczony w folii sprawdzi się?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena