× Przepisy kulinarne

Kuchnia włoska

Więcej
9 lata 3 tygodni temu #23247 przez felicja
Replied by felicja on topic Kuchnia włoska
Ale chyba nie w takiej wielkiej bece, jak u nas na wsi kiszą? Bo wtedy wystarczyłoby tej kapusty chyba na całą Sardynię.
Ja nie kiszę w słoikach tylko w kamionkowych pojemnikach, przykrywam kapustę spodeczkiem i na wierzch kładę wyparzony kamień dla obciążenia. I takich małych ilości nawet nie przekładam potem do słoików, bo nie warto. Taka kamionka pewnie też jest na Sardynii.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 3 tygodni temu #23254 przez Ania
Replied by Ania on topic Kuchnia włoska
Bardzo dobry pomysl. Kamionek tu nie brakuje. Ja nigdy nie kisilam kapusty. Pamietam z opowiadan mamy ze ta piane ktora wychodzi na zewnatrz trzeba wlac spowrotem. Sorry za ortografie ale pisze z innego komputera i przecinek do tego nie funkcjonuje. Powiedzcie mi jeszcze jakie proporcje i powrocimy do tematu kuchni wloskiej. Wlasnie moj narzeczony gotuje slimaki. Nigdy wiecej sie na to nie zgodze. Patrzec jak powoli umieraja w garnku dla mnie zbyt potworne.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 3 tygodni temu #23257 przez felicja
Replied by felicja on topic Kuchnia włoska
Też nie mogę zdzierżyć takiego męczenia stworzeń, nawet jeśli to są tylko ślimaki czy raki. Mnie kiedyś znajomi zaprosili na ślimaki, nie dość, że wrzucali żywe do gara to wcześniej trzymali je przez kilka dni w soli, żeby wyśliniły się, wyobrażasz sobie jaka to dla nich męczarnia? W efekcie odechciało mi się je jeść i nigdy więcej nie dam się zaprosić na ślimaki.
Co do kapusty to możesz liczyć ca 5 dag soli na każde 3 kg kapusty. Ale nie zapomnij dorzucić nasion kminku na lepsze trawienie kapusty.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 3 tygodni temu #23266 przez Ania
Replied by Ania on topic Kuchnia włoska
Ciekawe czy znajde kminek. Czy cos sie jeszcze dodaje? Wiem ze mama dodaje jeszcze marchewke ale to juz pewnie moge zrobic na oko. W temacie kuchni wloskiej to wczoraj zrobilam pierwszy raz cacciucco z wlasnej roboty sosu pomidorowego. Pycha. Jezeli chcecie jakies przepisy wloskie to pytajcie jestm na miejscu.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 2 tygodni temu #23274 przez martakos
Replied by martakos on topic Kuchnia włoska
Cacciucco? Aż trudno wymówić, a co to takiego?
A co do kapusty to możesz dodać marchewki wg uznania. Ale jak nie dasz, albo dasz za mało to też nie problem, bo potem możesz zetrzeć świeżą i dodać do sałatki z kiszonej kapusty. Ale nie wiem czy taka kiszona marchew nie jest przypadkiem zdrowsza.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 2 tygodni temu #23282 przez Ania
Replied by Ania on topic Kuchnia włoska
cacciucco to są kawałki ryb i owoców morza w sosie pomidorowym.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 2 tygodni temu #23360 przez martakos
Replied by martakos on topic Kuchnia włoska
To raczej nie w naszych warunkach takie danie. Ale mogłabyś podrzucić jakiś oryginalny a nie skomplikowany przepis włoski na smakowite jedzonko z takich warzyw jak pomidory, papryka czy cukinia, bo teraz ciągle na nie sezon. Ja robię z nich francuskiego ratatouilla ale może ty masz inne pomysły dla odmiany.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena