× Przepisy kulinarne

Kuchnia włoska

Więcej
9 lata 3 miesiąc temu #23190 przez amanda
Replied by amanda on topic Kuchnia włoska
Aniu, nie ty jedna tak masz. Każdy, kto dłużej przebywał zagranicą zaczyna tęsknic do polskiej kuchni, bo upodobania kulinarne kształtują się w dzieciństwie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 3 miesiąc temu #23220 przez martakos
Replied by martakos on topic Kuchnia włoska

Ania napisał: A ja siedze we Wloszech i marze o kuchni polskiej.

Jak masz dostęp do kuchenki to możesz sobie gotować polskie dania i zapraszać na polską kolację znajomych Włochów.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 3 miesiąc temu #23221 przez Ania
Replied by Ania on topic Kuchnia włoska
Oczywiście, że gotuję polskie potrawy. Niestety brakuje mi niektórych moich ulubionych składników takich jak: twarożek, śmietana, polski chlebek,kapusta kiszona, kiszone ogórki, śledzik, pasztet, polskie kiełbaski, buraczki itp. Uwielbiam też polskie sałatki na bazie kiszonej kapusty lub buraczków, których przyznam się nie umiem robić. Ostatnio przez dłuższy okres jadam bakłażany, których mam już serdecznie dość. Wymyślam z nich własne przepisy. Modę się podzielić wiedzą. Zbieram od mojego narzeczonego same pochwały.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 3 miesiąc temu #23224 przez martakos
Replied by martakos on topic Kuchnia włoska
Nawet śmietany nie macie? Co za kraj! Ale kapustę czy ogórki mogłabyś sobie ukisić, bo to proste. Mnie trudno byłoby wyobrazić sobie zimę bez kiszonej kapusty, zwłaszcza że fermentowane produkty są bardzo zdrowe. A co robisz z bakłażanów? Ja kiedyś je kupiłam ale nie szczególnie mi przypadły do gustu, może dlatego, że nie miałam dobrego pomysłu jak je przyrządzić.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 3 miesiąc temu #23230 przez Ania
Replied by Ania on topic Kuchnia włoska
Śmietana jest, ale mi nie smakuje. Śmierdzi świeżym mlekiem. Nie smakuje mi też tutejsze masło. Na szczęście udaje mi się znaleźć niemieckie lub duńskie, ale daleko im do naszego polskiego. To nie przepis ci się nie sprawdził. Ja też nie przepadam za bakłażanami. Niestety jestem na nie skazana, bo mój je uwielbia. Rosną u nas w ogródku i do tego jego szef hojnie go obdarowuje. Wczoraj nie miałam już gdzie ich upchnąć w lodówce i obdarowywuje jego siostry. Co do ogórków to nie moge ich ukisić bo do tego jest potrzebny chrzan, koper i liście dębu. Żadnego z tych składników tutaj nie ma. Mogę za to ukisić kapustę. Musze znaleźć jakiś dobry przepis.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 3 miesiąc temu #23238 przez felicja
Replied by felicja on topic Kuchnia włoska
Spróbuj kilka wariantów w mniejszych ilościach.
Mój ulubiony przepis na kiszoną kapustę to kapusta z marchewką i czerwoną papryką . Ale robię też klasyczną, żeby potem można było ją łatwiej komponować w sałatce z innymi warzywami.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 3 miesiąc temu #23242 przez Ania
Replied by Ania on topic Kuchnia włoska
Nie mam tylko takich słoików jak ma moja mama, ale mogę zakisić w beczce. Tylko to już by nie były małe ilości, a zima jest tutaj ciepła.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena