× Przepisy kulinarne

Kuchnia włoska

Więcej
9 lata 10 miesiąc temu #22097 przez villemo
Replied by villemo on topic O:Kuchnia włoska
martakos napisał:

Africana, wszystko zależy od składników, jeśli masz wszystkie potrzebne w danym przepisie i przede wszystkim makaron z odpowiedniej maki to danie smakować będzie tak samo, a może nawet lepiej, jeśli masz odrobinę zdolności do gotowania. A można juz u nas dostać dobry makaron, więc nie powinno być różnicy.


Zgadzam się, że sporo zależy od składników, przede wszystkim świeże zioła (tak jak pisała pistacyjka). Z tym, że wydaje mi się, że nigdy nie będzie to jednak dokładnie ten sam smak. Myślę, że są triki (znane włoskim gosposiom, czy kucharzom), które dokładają się do tych smaków. Włoska gospodyni nie przyrządzi idealnie smakujących polskich dań, tak i my nie jesteśmy w stanie zrobić perfekt tych włoskich. Chyba, że przez jakiś czas będziemy kształcić się pod okiem włoskiego kucharza, mając do dyspozycji cały zestaw włoskich produktów ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 10 miesiąc temu #22110 przez meg
Replied by meg on topic O:Kuchnia włoska
Tu akurat się nie zgadzam. Jadałam we Włoszech i nie uważam, że spaghetti we włoskim domu czy restauracji smakuje lepiej niż w polskim domu, pod warunkiem jednak, że makaron ugotowany al dente z pszenicy durum. A co do polskich potraw to też różnie bywa i np. bigos różnie smakuje w zależności od przyzwyczajeń i preferencji osoby gotującej. Tak więc nie stresujcie się, że Wasze włoskie dania to nie to samo co we Włoszech. A jeśli są inne to nie oznacza, że są gorsze. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 10 miesiąc temu #22112 przez pistacyjka
Replied by pistacyjka on topic O:Kuchnia włoska
A co myślicie o kwestii dodawania oliwy do potraw włoskich? Koleżanka mi mówiła, że np. podsmażając coś, albo dodając oliwy do sałaty, nie należy tego robić ani bezpośrednio z butelki, ani nawet łyżką, tylko trzeba stosować spray do oliwy, tego typu: http://www.zlotewyprzedaze.pl/produkt/spray-do-oliwy/16518 i argumentuje to m.in. tym, że większość urządzeń tego typu produkowanych jest przez włoskie firmy. W sumie, jakby się tak zastanowić, to włoskie dania nie są jakoś szczególnie tłuste, ale czy takie rozpylanie oliwy rzeczywiście może mieć wpływ na jakość dania? Przyznam szczerze, że jak robię lasagne, to na dno naczynia żaroodpornego wlewam trochę oliwy z oliwek i trochę to tłuste jest, ale jak nie dam w ogóle, to mi się spód przypali :P Pytam, bo nie wiem, czy warto sobie głowę zawracać takimi przyrządami kuchennymi jak właśnie taki rozpylacz oliwy, widelec do spaghetti, czy miarka do makaronu?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 10 miesiąc temu #22135 przez Mańka
Replied by Mańka on topic O:Kuchnia włoska
Ja wielbię makarony! Pyszne są takie z sosem z sera pleśniowego - mniam!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 10 miesiąc temu #22144 przez villemo
Replied by villemo on topic O:Kuchnia włoska
meg napisał:

Tu akurat się nie zgadzam. Jadałam we Włoszech i nie uważam, że spaghetti we włoskim domu czy restauracji smakuje lepiej niż w polskim domu, pod warunkiem jednak, że makaron ugotowany al dente z pszenicy durum. A co do polskich potraw to też różnie bywa i np. bigos różnie smakuje w zależności od przyzwyczajeń i preferencji osoby gotującej. Tak więc nie stresujcie się, że Wasze włoskie dania to nie to samo co we Włoszech. A jeśli są inne to nie oznacza, że są gorsze. ;)


Pozostaję nadal przy zdaniu, że to nie będzie smakowało tak samo (też zdarzyło mi się jadać we Włoszech), przynajmniej przy takich naprawdę tradycyjnych potrawach.
Ale tak żeby nie było, że kogoś zniechęcam do robienia włoskich potraw ;) Też uważam, że inne wcale nie oznacza gorsze.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 10 miesiąc temu #22154 przez martakos
Replied by martakos on topic O:Kuchnia włoska
Villemo, a nie było to tak, że byłaś na wakacjach, świetny nastrój, cieplutko, dobre towarzystwo to i makaron lepiej smakował? A jeśli do tego było jeszcze dobre winko?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 10 miesiąc temu #22206 przez villemo
Replied by villemo on topic O:Kuchnia włoska
martakos napisał:

Villemo, a nie było to tak, że byłaś na wakacjach, świetny nastrój, cieplutko, dobre towarzystwo to i makaron lepiej smakował? A jeśli do tego było jeszcze dobre winko?


Fakt, akurat było tak, że to wakacje, ale trochę różnej kuchni smakowałam, więc nie odnosiłabym tego tylko do tych faktów ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena