× Przepisy kulinarne

Kuchnia włoska

Więcej
9 lata 9 miesiąc temu #21349 przez jagna
Replied by jagna on topic O:Kuchnia włoska
pistacyjka napisał:

Idealnie, odkąd dowiedziałam się od szefa kuchni w jednej restauracji, że płaty makaronu dobrze jest dosłownie 2-3 minuty podgotować, a dopiero później zapiekać, wtedy nie robią się takie twarde i spieczone na brzegach :D Ale robię bez beszamelu, jakoś wolę sam sos pomidorowy :)

Dzięki, cenna informacja, już wiem dlaczego mnie wyszły twardawe. :)

Jagna

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 9 miesiąc temu #21358 przez villemo
Replied by villemo on topic O:Kuchnia włoska
ktoś wcześniej pisał, że dodaje pietruszkę do spaghetti, tez mi się zdarza i faktycznie pasuje.
bruschetta jest włoska, ale jakoś nikt nie wspomniał o tradycyjnej włoskiej (i to jeszcze przecież na wzór flagi) sałatce caprese, która w mojej kuchnia jest bardzo często. szybko, prostu i z wielką ilością oliwy :D
ostatnio grzebałam też za przepisami kuchni włoskiej i trafiłam na minestrone, takie cudo - http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/wloska-zupa-jarzynowa-z-fasola-pesto-i-farfalle/#
trochę się zdziwiłam, bo na sam koniec to tam cuda na kiju. jak jeszcze rozumiem posypywanie zupy starym parmezanem, tak nie widziałam jeszcze, żeby polewać ją oliwą. spotkałyście się z czymś takim?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 9 miesiąc temu #21378 przez jagna
Replied by jagna on topic O:Kuchnia włoska
Tłuszcz musi być, żeby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach przyswoiły się. My w tym celu dajemy do zupy śmietanę albo gotujemy ją na mięsie a Włosi czy Hiszpanie dodają oliwy. Ale szczerze mówiąc ja wolę ze śmietaną.

Jagna

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Powozownia
  • Gość
  • Gość
9 lata 8 miesiąc temu #21687 przez Powozownia
Replied by Powozownia on topic O:Kuchnia włoska
Uwielbiam kuchnię włoską:)

http://www.powozownia.pl/

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 7 miesiąc temu #22050 przez africana
Replied by africana on topic O:Kuchnia włoska
Nigdy nie byłam we Włoszech i nie miałam możliwości próbować prawdziwie włoskich dań. Oczywiście nieraz zamawiałam włoskie potrawy w restauracjach, jednak jestem przekonana, że gdybym jadła te same dana w wykonaniu włoskiej pani domu czy włoskiego kucharza smakowałaby zupełnie inaczej. Sama staram się od czasu do czasu upichcić coś a la włoskiego w domu. Przeważnie są to po prostu makarony, tortellini i pizze. Mnie smakują:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 7 miesiąc temu #22054 przez pistacyjka
Replied by pistacyjka on topic O:Kuchnia włoska
Na pewno smakowałyby inaczej, tym bardziej przygotowane ze świeżych warzyw i ziół :) Ja uwielbiam makarony i twierdzę, że mogłabym je jadać codziennie, ale jak mój Kuzyn wrócił z 2-tygodniowych włoskich wczasów to stwierdził, że nie może już patrzeć na makaron :D

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 7 miesiąc temu #22067 przez martakos
Replied by martakos on topic O:Kuchnia włoska
africana napisał:

Nigdy nie byłam we Włoszech i nie miałam możliwości próbować prawdziwie włoskich dań. Oczywiście nieraz zamawiałam włoskie potrawy w restauracjach, jednak jestem przekonana, że gdybym jadła te same dana w wykonaniu włoskiej pani domu czy włoskiego kucharza smakowałaby zupełnie inaczej. Sama staram się od czasu do czasu upichcić coś a la włoskiego w domu. Przeważnie są to po prostu makarony, tortellini i pizze. Mnie smakują:)


Africana, wszystko zależy od składników, jeśli masz wszystkie potrzebne w danym przepisie i przede wszystkim makaron z odpowiedniej maki to danie smakować będzie tak samo, a może nawet lepiej, jeśli masz odrobinę zdolności do gotowania. A można juz u nas dostać dobry makaron, więc nie powinno być różnicy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena