× Przepisy kulinarne

Kuchnia włoska

Więcej
10 lata 19 godzin temu #21232 przez aga22
Kuchnia włoska was created by aga22
Macie jakieś sprawdzone przepisy na dania włoskie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 5 godzin temu #21241 przez halina
Replied by halina on topic O:Kuchnia włoska
Z włoskich dań najczęściej robię spaghetti w różnych wariantach. Lubię też domową pizzę. I to chyba wszystko.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 11 miesiąc temu #21246 przez cyberona
Replied by cyberona on topic O:Kuchnia włoska
Ja zawsze chciałam pizzę włoską tylko jakoś nie che mi wyjść nigdy ;(

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 11 miesiąc temu #21256 przez jagna
Replied by jagna on topic O:Kuchnia włoska
A co w niej nie wychodzi ci? Pizze są generalnie włoskie i jest ich multum, ale zawsze podstawą jest dobre ciasto.

Jagna

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 11 miesiąc temu #21260 przez villemo
Replied by villemo on topic O:Kuchnia włoska
Dla mnie kuchnia włoska, to przede wszystkim makarony. Z takich najprostszych, ale bardzo smacznych przepisów, to polecam spaghetti neapolitańskie. Wystarczy rozpuścić w garnku trochę masła z łyżką oliwy, na to wrzucamy ząbek lub dwa czosnku. Następnie wrzucamy pokrojone drobno 4-5 sparzonych wcześniej pomidorów (ewentualnie przecier pomidorowy). Dodajemy posiekane świeże liście bazylii, doprawiamy solą i pieprzem. Oddzielnie gotujemy makaron al dente i jak już będzie gotowy mieszamy go z zawartością naszego sosu w garnku, w którym przygotowywaliśmy sos.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 11 miesiąc temu #21262 przez aleksa
Replied by aleksa on topic O:Kuchnia włoska
Ja mam coś dla zagorzałych fanów makaronów, bo naprawdę trzeba je lubić, żeby jeść je niemal saute. Spaghetti aglio e olio to po prostu makaron z oliwą i czosnkiem. Często go robię, jest szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Wybieram zwykle spaghetti pełnoziarniste, a całość doprawiam solą morską. Można też użyć innych przypraw według uznania. Ważne, żeby nie rozgotować makaronu na wstrętna papkę, bo najlepiej sprawdza się al dente.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 11 miesiąc temu #21274 przez halina
Replied by halina on topic O:Kuchnia włoska
Ja też często robię to spaghetti, bo i lubię i szybkie. Dodaje się jeszcze natkę pietruszki, ale mam zamrożoną w słoiczku więc to moment. I jeszcze posypuję tartym serem, choć w oryginalnym przepisie go nie ma.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena