× Przepisy kulinarne

co z jarzębiny?

Więcej
11 lata 5 dni temu #14502 przez kamilka
Replied by kamilka on topic O:co z jarzębiny?
Przy jarzębinie trzeba jednak wykazać ostrożność. Kwas parasorbinowy podczas suszenia czy gotowania rozkłada się wprawdzie ale w wyniku rozkładu powstaje toksyczny kwas sorbowy. Nie należy więc spożywać większej ilości przetworów z jarzębiny.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 4 dni temu #14521 przez krycha
Replied by krycha on topic O:co z jarzębiny?
Kwas sorbowy używany jest jako konserwant, więc nie powinien być taki toksyczny. Jeśli mylę się niech ktoś mnie sprostuje. A z samej jarzębiny chyba nic się nie robi, stanowi ona dodatek czy w dżemach czy naparach czy np. likierach (pyszny! :laugh: )

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 1 dzień temu #14587 przez kamilka
Replied by kamilka on topic O:co z jarzębiny?
Ale konserwanty trudno nazwać samym zdrowiem. Może więc gra z jarzębiną nie warta świeczki?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 11 miesiąc temu #14621 przez krycha
Replied by krycha on topic O:co z jarzębiny?
Bez przesady. A kwas sorbowy jako konserwant może przyczynić się do lepszego zakonserwowania domowych przetworów z udziałem jarzębiny.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • goola
  • Gość
  • Gość
10 lata 11 miesiąc temu #14645 przez goola
Replied by goola on topic O:co z jarzębiny?
Z jarzebiny najlepiej wychodza korale :laugh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 11 miesiąc temu #14646 przez Kahita
Replied by Kahita on topic O:co z jarzębiny?
Moja matula kiedyś robiła pyszny dżem z jarzębiny. Ja nie mam ręki do niej. A nalewkę same robicie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 11 miesiąc temu #14673 przez dominika
Replied by dominika on topic O:co z jarzębiny?
Nie słyszałam, zeby ktoś robił nalewkę jarzębinową. No i co z tym kwasem sorbowym? Pewnie rozpuszcza się w alkoholu. :S

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena