×
Przepisy kulinarne
powidła śliwkowe
- Inka
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 234
- Otrzymane podziękowania: 4
11 lata 4 miesiąc temu #14352
przez Inka
Ciesz się życiem, póki możesz
Replied by Inka on topic O:powidła śliwkowe
dusia-czek napisał:
Ja nie dodaję. Ale czekam aż śliwki mocno dojrzeją na drzewie i wtedy sa bardzo słodkie i nie trzeba dodawać cukru.
A dodajecie cukru do powidel?
Ja nie dodaję. Ale czekam aż śliwki mocno dojrzeją na drzewie i wtedy sa bardzo słodkie i nie trzeba dodawać cukru.
Ciesz się życiem, póki możesz
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- bogna
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 571
- Otrzymane podziękowania: 2
11 lata 4 miesiąc temu #14379
przez bogna
Replied by bogna on topic O:powidła śliwkowe
Ja nie robiłam jeszcze powideł, ale moja mama często je robi. Też nie dodaje cukru i smaży długo i powoli aż powidła zrobią się ciemno brązowe. A jak smakują potem! Mogłabym je jeść łyżkami i nigdy nie mam dosyć.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- anna
- Gość
-
11 lata 4 miesiąc temu #14387
przez anna
Replied by anna on topic O:powidła śliwkowe
właśnie smażę powidła:)kupiłam sobie kilka lat temu duży garnek metalowy z grubym dnem
śliwki smażę dwa trzy dni z przerwami, aż są bardzo gęste , błyszczące , cukru daję bardzo mało, tak ok pół szklanki na 5 litrów powideł i zawsze są pyszne
śliwki smażę dwa trzy dni z przerwami, aż są bardzo gęste , błyszczące , cukru daję bardzo mało, tak ok pół szklanki na 5 litrów powideł i zawsze są pyszne
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- ksenia
-
Autor
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 514
- Otrzymane podziękowania: 3
11 lata 4 miesiąc temu #14397
przez ksenia
Replied by ksenia on topic O:powidła śliwkowe
I sekret pewnie w tym garnku.
Rozpoczynam szukanie właściwego rondla do powideł, zwłaszcza że przyda sie również do konfitur. Ale mam jedno pytanie, wszędzie pisze się o emaliowanych garnkach do takich celów. Czy tylko takie wchodzą w rachubę, a nie może być garnek np. z podwójnym dnem ale ze stali nierdzewnej?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kamilka
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 819
- Otrzymane podziękowania: 9
11 lata 4 miesiąc temu #14417
przez kamilka
Replied by kamilka on topic O:powidła śliwkowe
Wg mnie z nierdzewki też mogą być, nie można stosować tylko żelaznych rondli, jakie kiedyś były tj. rdzewiejące.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- paulina
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 400
- Otrzymane podziękowania: 3
11 lata 4 miesiąc temu #14433
przez paulina
Replied by paulina on topic O:powidła śliwkowe
A suszyła któraś z Was śliwki?Dają sie ususzyć w warunkach domowych?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- karolina
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Posty: 678
- Otrzymane podziękowania: 18
11 lata 4 miesiąc temu #14445
przez karolina
Replied by karolina on topic O:powidła śliwkowe
Dają tylko trzeba zbierać z drzewa jak już lekko podsychają. A przed suszeniem dobrze jest je zblanszować na sicie, chociaż takie podsuszone na drzewie suszą się dosyć dobrze nawet bez blanszowania.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia