× Przepisy kulinarne

powidła śliwkowe

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #14352 przez Inka
Replied by Inka on topic O:powidła śliwkowe
dusia-czek napisał:

A dodajecie cukru do powidel?


Ja nie dodaję. Ale czekam aż śliwki mocno dojrzeją na drzewie i wtedy sa bardzo słodkie i nie trzeba dodawać cukru.

Ciesz się życiem, póki możesz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #14379 przez bogna
Replied by bogna on topic O:powidła śliwkowe
Ja nie robiłam jeszcze powideł, ale moja mama często je robi. Też nie dodaje cukru i smaży długo i powoli aż powidła zrobią się ciemno brązowe. A jak smakują potem! Mogłabym je jeść łyżkami i nigdy nie mam dosyć. :laugh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • anna
  • Gość
  • Gość
11 lata 4 miesiąc temu #14387 przez anna
Replied by anna on topic O:powidła śliwkowe
właśnie smażę powidła:)kupiłam sobie kilka lat temu duży garnek metalowy z grubym dnem

śliwki smażę dwa trzy dni z przerwami, aż są bardzo gęste , błyszczące , cukru daję bardzo mało, tak ok pół szklanki na 5 litrów powideł i zawsze są pyszne

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #14397 przez ksenia
Replied by ksenia on topic O:powidła śliwkowe
I sekret pewnie w tym garnku. ;) Rozpoczynam szukanie właściwego rondla do powideł, zwłaszcza że przyda sie również do konfitur. Ale mam jedno pytanie, wszędzie pisze się o emaliowanych garnkach do takich celów. Czy tylko takie wchodzą w rachubę, a nie może być garnek np. z podwójnym dnem ale ze stali nierdzewnej?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #14417 przez kamilka
Replied by kamilka on topic O:powidła śliwkowe
Wg mnie z nierdzewki też mogą być, nie można stosować tylko żelaznych rondli, jakie kiedyś były tj. rdzewiejące.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #14433 przez paulina
Replied by paulina on topic O:powidła śliwkowe
A suszyła któraś z Was śliwki?Dają sie ususzyć w warunkach domowych?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #14445 przez karolina
Replied by karolina on topic O:powidła śliwkowe
Dają tylko trzeba zbierać z drzewa jak już lekko podsychają. A przed suszeniem dobrze jest je zblanszować na sicie, chociaż takie podsuszone na drzewie suszą się dosyć dobrze nawet bez blanszowania.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena