× Przepisy kulinarne

powidła śliwkowe

Więcej
11 lata 2 tygodni temu #14309 przez ksenia
powidła śliwkowe was created by ksenia
Przepadam za powidłami śliwkowymi, nie tylko do pączków czy na placek, ale w ogóle lubię je jeść nawet na kanapce. Problem w tym, że kazda próba smażenia powideł kończy się takim przypaleniem garnka, że jest do wyrzucenia. :( Wam się udaje usmazyć powidła bez przypalenia garnka? Możecie sdradzić Wasz sekret? Będe naprawdę wdzięczna za podpowiedzi.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 2 tygodni temu #14313 przez jagna
Replied by jagna on topic O:powidła śliwkowe
Niestety powidła tak mają, że przypalają się. Trzeba ciągle mieszać i smazyć na bardzo małym ogniu. A poza tym na powidła najlepiej brać śliwki juz lekko przesuszone na drzewie.

Jagna

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 2 tygodni temu #14322 przez ksenia
Replied by ksenia on topic O:powidła śliwkowe
Przesuszone na drzewie? A skąd takie wziąć?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 2 tygodni temu #14326 przez Inka
Replied by Inka on topic O:powidła śliwkowe
Nie musza być przesuszone, choć takie szybciej zagęści się. Ale pamiętać trzeba,że smaży się powidła POWOLI na małym ogniu przez kilka dni, codziennie przez ca 15 minut mieszając co chwilę. Wtedy nie przypalą się na do dna.

Ciesz się życiem, póki możesz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 2 tygodni temu #14331 przez dusia-czek
Replied by dusia-czek on topic O:powidła śliwkowe
A dodajecie cukru do powidel?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 2 tygodni temu #14337 przez Krokusik
Replied by Krokusik on topic O:powidła śliwkowe
Ja też lubię powidła śliwkowe ale nie zmażę ich kilka dni tylko robię szybkim sposobem w/g przepisu który kiedyś dostałam od koleżanki
oto przepis:

1500 g śliwek węgierek (bez pestek)
2 Cukry żelujące 3:1 Dr. Oetkera
150 ml czerwonego półwytrawnego wina

Śliwki umyć, osączyć, wydrylować i usunąć szypułki. Wsypać cukry żelujące, dokładnie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 10-15 minut.
Garnek zdjąć z ognia, wlać wino, przestudzić. Owoce zmiksować na gładką masę przystawką do rozdrabniania.
Powidła zagotować ponownie, gorące nakładać do wyparzonych słoików (do pełna). Słoiki szczelnie zamknąć i ułożyć do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 2 tygodni temu #14349 przez ksenia
Replied by ksenia on topic O:powidła śliwkowe
Rzeczywiście szybciej z cukrem żelującym, ale to już nie będą te tradycyjne powidła tylko raczej przecier śliwkowy. :S Może być dla odmiany, ale chciałabym mieć takie tradycyjne powidła, jak u babci.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena