× Przepisy kulinarne

agrest - przetwory

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu #13516 przez dusia-czek
agrest - przetwory was created by dusia-czek
Co robicie z agrestu? Zastanawiam się nad dżemem, tylko jakoś nie widziałam nigdy agrestowego i nie wiem czy agrest w ogóle nadaje się na dzem. Robiłyście?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu #13522 przez Inka
Replied by Inka on topic O:agrest - przetwory
Samego agrestowego nie robiłam, ale w mieszance z czarną porzeczką jest super, robię co roku. :)

Ciesz się życiem, póki możesz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu #13531 przez kamilka
Replied by kamilka on topic O:agrest - przetwory
Oczywiście solo też nadaje się na dżem. Zwykle dodaje się trochę soku z barwniejszych owoców, żeby dodać mu koloru. Ja robię czasami galaretkę z agrestu. Trzeba tylko brać niezbyt dojrzałe owoce, bo takie mają więcej pektyn. Minusem tego jest, że sa kwaśniejsze i trzeba więcej cukru tj. wagowo prawie połowa wagi owoców. Owoce trzeba rozgnieść, albo pokroić, zasypać cukrem, odstawić na 3-4 godziny, potem zagotować i powoli gotować ok. 15 minut. Zrobić na spodeczku próbe krzepnięcia i przekładać do słoiczków.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu #13549 przez agnicha
Replied by agnicha on topic O:agrest - przetwory
Z agrestu mozna robic to wszystko co z innych owocow czyli i dzemy, i konfitury czy galaretki. No i kompoty czy musy. ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu #13569 przez Dora
Replied by Dora on topic O:agrest - przetwory
Agrest już jest raczej mocno dojrzały i ma mało pektyn. Ale można go mieszać z niecałkiem dojrzałymi jabłkami startymi na tarce. Wychodzi super dżem. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu #13609 przez zoola
Replied by zoola on topic O:agrest - przetwory
Agrest podobno można suszyć jak rodzynki. Ale oczywiście podobno ... Ja nie próbowałam i nawet nie wiem jak to zrobić. :S

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu #13623 przez Kahita
Replied by Kahita on topic O:agrest - przetwory
Kto wprawiony to zrobi wino. Kiedyś piłam - pyszne!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena