× Przepisy kulinarne

ocet estragonowy - jak zrobić?

Więcej
14 lata 5 miesiąc temu #118 przez karolina
ocet estragonowy - jak zrobić? was created by karolina
Witam wszystkich,
Czy ktoś wie jak samemu zrobić ocet estragonowy? Ze świeżych ziół, czy mogą być suszone? Jak długo musi się macerować?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
14 lata 5 miesiąc temu #120 przez paula321
Replied by paula321 on topic O:ocet estragonowy - jak zrobić?
Używasz świeżych gałązek estragonu, które trzeba najpierw umyć i starannie osuszyć. Wkładasz je do butelki i zalewasz białym octem winnym. Lekko wstrząśnij, zakręć butelkę i odstaw na kilka tygodni a nawet miesięcy, jeśli zapach ma być intensywniejszy. Ja zostawiam potem zioła w butelce, ładnie wyglądają.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
14 lata 5 miesiąc temu #125 przez anetka
Replied by anetka on topic O:ocet estragonowy - jak zrobić?
Ja dodaję jeszcze na litr octu 3 malutkie obrane z łuski szalotki, ćwierć łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Takim octem wystarczy potem polać sałatę a potem oliwa i gotowe, bez dodatkowego przyprawiania.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
14 lata 1 miesiąc temu #1182 przez viola88viola
Replied by viola88viola on topic O:ocet estragonowy - jak zrobić?
Moja prpozycja na
NAJPROSTSZY OCET ESTRAGONOWY
na 1 litr jasnego octu winnego: 10-15 10-centymetrowych pędów estragonu
Estragon dobrze umyć, włożyć do czystego słoja i zalać octem. Dobrze zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na około 10 dni. Następnie ocet przefiltrować i przelać do czystych butelek, wkładając do każdej jeden pęd estragonu.:)

Violka

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 2 miesiąc temu #23338 przez irkagor
Replied by irkagor on topic ocet estragonowy - jak zrobić?
Właściwie to w ten sposób można zrobić każdy ocet ziołowy. Nie sądziłam, że to takie proste ale zostały mi przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy itp) w buteleczce po ocie od Kamisa i wlałam tam czysty ocet i też zapach jest jak trzeba. Zabieram się więc za robienie różnych wariacji octu.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena