×
Przepisy kulinarne
co z węgierek?
- viola88viola
-
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 34
- Otrzymane podziękowania: 1
14 lata 3 miesiąc temu #1180
przez viola88viola
Replied by viola88viola on topic O:co z węgierek?
Moja babcia kiedyś suszyła w piekarniku, a potem gotowała w zimie pyszne kompoty! 
ja preferuję naturalne, prosto z drzewa, albo zagotowuję kompoty do słoików! jest pyszny napój w chłodne zimowe dni!

ja preferuję naturalne, prosto z drzewa, albo zagotowuję kompoty do słoików! jest pyszny napój w chłodne zimowe dni!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zielona
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Posty: 206
- Otrzymane podziękowania: 4
14 lata 3 miesiąc temu #1220
przez zielona
zielona jestem...
Replied by zielona on topic O:co z węgierek?
Mama też czasami suszy, ale w suszarce do grzybów. Z suszonych śliwek robimy później taką mieszankę (z suszonymi jabłkami, morelami i różnymi orzechami) do pogryzania jak chce się coś słodkiego. No i w Wigilię musi być kompot z suszu.
zielona jestem...
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- asiulandia
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 270
- Otrzymane podziękowania: 2
14 lata 3 miesiąc temu #1242
przez asiulandia
Replied by asiulandia on topic O:co z węgierek?
można śliwki wydrelować i zaypać cukrem w słoiku, potem
zapasteryzować i świetnie nadają się na drożdżowy placek z kruszonką
tylko trzeba je odcedzić na sitku
zapasteryzować i świetnie nadają się na drożdżowy placek z kruszonką
tylko trzeba je odcedzić na sitku
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- karolina
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Posty: 678
- Otrzymane podziękowania: 18
14 lata 3 miesiąc temu - 14 lata 3 miesiąc temu #1357
przez karolina
Replied by karolina on topic O:co z węgierek?
Albo taka nalewka (pseudo śliwowica):
Robi się ją z najprzeróżniejszych śliwek - poczynając od małych lubaszek, na późnych węgierkach kończąc.
Dojrzałe, umyte i osuszone śliwki z pestkami wrzucić do dużego gąsiora, zalać 90% spirytusem, bardzo szczelnie zakorkować, zostawić na słońcu i w cieple na kilka miesięcy, po czym zlać, przefiltrować przez gazę lub bibułę, przelać do mniejszego gąsiora i szczelnie zamknąć.
Pozostałe owoce obficie posypać cukrem i szczelnie zakorkowane zostawić w cieple na 2 - 3 miesiące (od czasu do czasu gąsiorem trzeba potrząsać).
Następnie syrop zlać, owoce lekko przecisnąć przez płótno i otrzymany syrop połączyć z odlaną wcześniej wódką. Przelać do butelek i szczelnie zakorkować.
Otrzymamy w ten sposób likier śliwkowy. Może być też sama wódka bez dodatku syropu, która bardzo przypomina śliwowicę.
Robi się ją z najprzeróżniejszych śliwek - poczynając od małych lubaszek, na późnych węgierkach kończąc.
Dojrzałe, umyte i osuszone śliwki z pestkami wrzucić do dużego gąsiora, zalać 90% spirytusem, bardzo szczelnie zakorkować, zostawić na słońcu i w cieple na kilka miesięcy, po czym zlać, przefiltrować przez gazę lub bibułę, przelać do mniejszego gąsiora i szczelnie zamknąć.
Pozostałe owoce obficie posypać cukrem i szczelnie zakorkowane zostawić w cieple na 2 - 3 miesiące (od czasu do czasu gąsiorem trzeba potrząsać).
Następnie syrop zlać, owoce lekko przecisnąć przez płótno i otrzymany syrop połączyć z odlaną wcześniej wódką. Przelać do butelek i szczelnie zakorkować.
Otrzymamy w ten sposób likier śliwkowy. Może być też sama wódka bez dodatku syropu, która bardzo przypomina śliwowicę.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- jagna
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 1965
- Otrzymane podziękowania: 8
14 lata 3 miesiąc temu #1375
przez jagna
Jagna
Replied by jagna on topic O:co z węgierek?
Szkoda, że śliwki już się skończyły, ale na przyszły rok spróbuję tej śliwowicy.
Jagna
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- asiulandia
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 270
- Otrzymane podziękowania: 2
14 lata 3 miesiąc temu #1446
przez asiulandia
Replied by asiulandia on topic O:co z węgierek?
śliwki wydrelować, zrobić gęste ciasto naleśnikowe z dodatkiem drożdży
moczyć sliwki i smarzyć w głębokim tłuszczu
moczyć sliwki i smarzyć w głębokim tłuszczu
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zielona
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Posty: 206
- Otrzymane podziękowania: 4
14 lata 3 miesiąc temu #1448
przez zielona
zielona jestem...
Replied by zielona on topic O:co z węgierek?
mniam, mniam, szkoda, że nie znałam tego przepisu, bo tyle śliwek było na działce dziadków, niestety BYŁO
zielona jestem...
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia