co z węgierek?
- Vicky
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
- Posty: 177
- Otrzymane podziękowania: 1
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- ewelina
-
- Wylogowany
- Junior Member
-
- Posty: 66
- Otrzymane podziękowania: 0
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- saszka
-
- Wylogowany
- Junior Member
-
- Posty: 94
- Otrzymane podziękowania: 0
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Vicky
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
- Posty: 177
- Otrzymane podziękowania: 1

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Inka
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
- Posty: 234
- Otrzymane podziękowania: 4

Ciesz się życiem, póki możesz
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- krycha
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
- Posty: 316
- Otrzymane podziękowania: 5

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- irkagor
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
- Posty: 522
- Otrzymane podziękowania: 2
Inka napisał: Ja robię węgierki pasteryzowane, do wykorzystania w zimie do deserów i ciast (a zalewa do wypicia po rozcieńczeniu wodą):
Dokładnie myjemy jędrne dojrzałe śliwki węgierki. Następnie kroimy nożem wzdłuż na połowy i oddzielamy pestki.
Połówki śliwek układamy ciasno w słoikach "na zakładkę" jedna przy drugiej. Pozostawiamy jedynie 2 cm wolnej przestrzeni od góry słoja.
Zagotowujemy syrop z wody i cukru (wg przepisu na 1l wody 1kg cukru, ale ja daje mniej) i gorącym syropem powoli napełniamy słoiki ze śliwkami.
Zamykamy słoiki i wstawiamy do pasteryzacji na około 20 minut.
Koszmarnie dużo tego cukru. A co może się stać jeśli doda sie tylko symbolicznie cukru?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.