× Przepisy kulinarne

co z węgierek?

Więcej
12 lata 1 tydzień temu #9889 przez Vicky
Replied by Vicky on topic O:co z węgierek?
pewnie że możesz, tylko na niskiej temp i przy uchylonych drzwiczkach

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 6 dni temu #9897 przez ewelina
Replied by ewelina on topic O:co z węgierek?
Przeczytaj uważnie ten wątek, była już informacja na ten temat.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 5 dni temu #9908 przez saszka
Replied by saszka on topic O:co z węgierek?
a suszone węgierki w czekoladzie robiłyście?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 4 dni temu #9923 przez Vicky
Replied by Vicky on topic O:co z węgierek?
Ja robiłam ale na skróty tzn. rozpuszczałam tabliczkę czekolady, w niej obtaczałam suszoną śliwkę i odkładałam na płaskim sitku do stężenia czekolady. Dla pewności trzymałam potem moje sliwki w lodówce, ale właściwie nie musiałam, bo długo nie wytrzymały.:woohoo:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 3 dni temu #9926 przez Inka
Replied by Inka on topic O:co z węgierek?
Też kiedyś robiłam takie śliwki ale przed oblaniem czekoladą nasączałam je likierem. Pycha!:)

Ciesz się życiem, póki możesz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 1 dzień temu #9951 przez krycha
Replied by krycha on topic O:co z węgierek?
A znacie może jakiś łatwy przepis na wino z węgierek? Kiedyś znajoma znajomej częstowała mnie takim winem i bardzo mi smakowało.Niestety nie wzięłam przepisu i pojęcia nie wiem jak do tego zabrać się.:S

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 2 tygodni temu #23440 przez irkagor
Replied by irkagor on topic O:co z węgierek?

Inka napisał: Ja robię węgierki pasteryzowane, do wykorzystania w zimie do deserów i ciast (a zalewa do wypicia po rozcieńczeniu wodą):

Dokładnie myjemy jędrne dojrzałe śliwki węgierki. Następnie kroimy nożem wzdłuż na połowy i oddzielamy pestki.

Połówki śliwek układamy ciasno w słoikach "na zakładkę" jedna przy drugiej. Pozostawiamy jedynie 2 cm wolnej przestrzeni od góry słoja.

Zagotowujemy syrop z wody i cukru (wg przepisu na 1l wody 1kg cukru, ale ja daje mniej) i gorącym syropem powoli napełniamy słoiki ze śliwkami.
Zamykamy słoiki i wstawiamy do pasteryzacji na około 20 minut.


Koszmarnie dużo tego cukru. A co może się stać jeśli doda sie tylko symbolicznie cukru?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena