× Przepisy kulinarne

co z węgierek?

Więcej
12 lata 11 miesiąc temu #5982 przez Vicky
Replied by Vicky on topic O:co z węgierek?
Fakt, powidła najlepiej robi się na tradycyjnym piecu na drewno. Na gazie musisz koniecznie podłożyć płytkę no i oczywiście najmniejszy ogień. Na elektrycznej kuchence na największym palniku ale moc tez najmniejsza. Ale i tak trzeba bardzo często mieszać, bo przypalają się. Jeszcze jednym plusem powideł smażonych na tradycyjnej kuchni jest to, że możesz postawić bardzo szeroki rondel i będzie miał wszędzie taką samą temperaturę, a na gazie masz ogień w środku a po bokach zimno.:( Ale usmażyć można nawet na gazie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • janka_lu
  • Gość
  • Gość
12 lata 11 miesiąc temu #5996 przez janka_lu
Replied by janka_lu on topic O:co z węgierek?
A suszycie śliwki? Czy można je suszyć w zwykłej suszarce do grzybów, czy musi być wyższa temperatura?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 11 miesiąc temu #6050 przez karolina
Replied by karolina on topic O:co z węgierek?
Ja suszę w takiej zwykłej, prostej suszarce do grzybów. Nawet nie wiem w jakiej temperaturze, bo w mojej suszarce nie ma możliwości ustawiania temperatury. Suszą się dosyć dobrze. Tylko przed suszeniem trzeba śliwki zblanszować.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • janka_lu
  • Gość
  • Gość
12 lata 11 miesiąc temu #6057 przez janka_lu
Replied by janka_lu on topic O:co z węgierek?
Konieczne to blanszowanie? Mam na drzewie już podsuszone śliwki i szkoda je nasysać wodą.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 11 miesiąc temu #6061 przez karolina
Replied by karolina on topic O:co z węgierek?
Ja kiedyś suszyłam bez blanszowania ale skórka wyszła bardzo twarda i śliwki nadawały się tylko na kompot. Myślę, że dodatkowo jest to dezynfekcja i w efekcie mniejsze ryzyko późniejszego psucia.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 11 miesiąc temu #6069 przez Vicky
Replied by Vicky on topic O:co z węgierek?
A może ten wrzątek niszczy enzymy rozkładające witaminy? Rzeczywiście ciężko przełamać się do parzenia podsuszonych śliwek, ale trzeba to robić właśnie zwłaszcza przy podsuszonych, bo są po prostu brudne i podatne na późniejsze psucie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 1 tydzień temu #9882 przez Wega
Replied by Wega on topic O:co z węgierek?
Mam dosyć dużo węgierek w tym roku i chciałabym raz zrobić własne suszone śliwki. Nie mam jednak suszarki o jakiej piszecie. Czy mozna je ususzyć w zwykłym piekarniku?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena