× Przepisy kulinarne

odświętne pierogi

Więcej
11 lata 9 miesiąc temu #10858 przez halina
Replied by halina on topic O:odświętne pierogi
Robiłam dokładnie wg przepisu jaki miałam, ale może przepis nie był odpowiedni na pierogi.:S A możesz podać przepis, wg którego Ty pieczesz rogaliki czy pierogi?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 9 miesiąc temu - 8 lata 9 miesiąc temu #10867 przez agnicha
Replied by agnicha on topic O:odświętne pierogi
A kto robil te pierogi z makiem ? Wprawdzie nie do barszczu, ale mam na nie ochote.:S

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 9 miesiąc temu #10876 przez Inka
Replied by Inka on topic O:odświętne pierogi
Ja też chyba je zrobię w tym roku, ale zastanawiam się nad wariantem w kruchym cieście, oczywiście pieczone.

Ciesz się życiem, póki możesz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #10885 przez norcia
Replied by norcia on topic O:odświętne pierogi
halina napisał:

Robiłam dokładnie wg przepisu jaki miałam, ale może przepis nie był odpowiedni na pierogi.:S A możesz podać przepis, wg którego Ty pieczesz rogaliki czy pierogi?

Ja robię z grubsza wg tego przepisu:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
15 dag tłuszczu (margaryny lub masła)
1 całe jajko, 2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
odrobina soli

Do ciasta na rogaliki z jabłkami dodaje się jeszcze 1 łyżeczkę cukru i posypuje cukrem pudrem, ale na pierogi z kapustą oczywiście nie.

Tłuszcz posiekać z mąką. Dodać jajko i zółtka, śmietanę, sól i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w pergamin (albo na miskę i przykryć) i włożyć do lodówki. Na drugi dzień wywałkować, wykrajać kółka (dużą szklanką lub kubkiem). Do środka nałożyć trochę kapusty i zalepiać jak pierogi. Upiec w gorącym piekarniku. Można wcześniej posmarowac rozbełtanym jajkiem.

A nadzienie:
50dag kapusty
1 cebula
5 dag tłuszczu (do podsmażenia cebulki)
1 jajko
kilka suszonych grzybów
sól, pieprz

Ugotowaną i odciśniętą z wody kapustę drobno poszatkować, wrzucić na posiekaną i podsmazoną na tłuszczu cebule, razem podsmazyć. Dodać ugotowane i posiekane grzyby, wbić jedno jajko, doprawić solą i pieprzem. Ja zazwyczaj najpierw mocze i gotuję grzyby a potem wodą z gotowania grzybów zalewam kapustę. Wtedy ma więcej zapachu grzybów.

Smacznego!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 9 miesiąc temu #10891 przez halina
Replied by halina on topic O:odświętne pierogi
Dzięki Norcia, Twój przepis jednak inny niż ten, wg którego robiłam. No i ciasto było tylko na godzinkę w lodówce. Dzisiaj zagniatam ciasto wg Twojego przepisu a jutro ulepię pierożki i z kapustą i z makiem na próbę. Mam nadzieję, że się udadzą.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #10900 przez norcia
Replied by norcia on topic O:odświętne pierogi
Na pewno udadzą się. Mam jeszcze jeden przepis na pierożki z jabłkami, który może być wykorzystany do pierogów z kapustą. Myślę, że może przydać się, jeśli nie Tobie to komuś innemu, bo prosty.

Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki tłuszczu
1 jajko
1/2 szklanki śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do pierożków z jabłkami dodatkowo 3/4 szklanki cukru i paczka cukru
waniliowego.


Wykonanie (podaję jak na pierożki z jabłkami, na te z kapustą wystarczy nie uwzględnić cukru):

Wymieszać na stolnicy obie mąki i dodać resztę składników zostawiając tylko połowę cukru i cukier waniliowy. Ciasto dobrze wyrobić (gdyby było za gęste, dodać wodę). Po wyrobieniu rozwałkować je na placki grubości ok. 1/2 cm, pokrajać w pasy szerokości 3-4 cm. Na pasach tych układać obrane i pokrajane na 8 części jabłka (każdą cząstkę jabłka obtoczyć w cukrze).
Paski ciasta zalepiać na wierzchu i krajać tak aby każdy kawałek zawierał cząstkę jabłka. Zalepiać brzegi (boki) pierożka, układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i piec 25 min w gorącym piekarniku. Posypać cukrem waniliowym (oczywiście tylko te z jabłkami).

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 9 miesiąc temu #10910 przez Inka
Replied by Inka on topic O:odświętne pierogi
Norcia, dzięki za przepis. Ten drugi rzeczywiście szybki i łatwo się robi, robiłam wczoraj, ciasto w ogóle nie klei się i dobry pomysł z krojeniem na paski i zlepianiem. Poszło bardzo szybko. Napewno wypróbuję ten przepis w przyszłości na pierożki z jabłkami. Polecam wszystkim. :)

Ciesz się życiem, póki możesz

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena