×
Przepisy kulinarne
odświętne pierogi
- halina
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 1928
- Otrzymane podziękowania: 12
12 lata 1 miesiąc temu #10858
przez halina
Replied by halina on topic O:odświętne pierogi
Robiłam dokładnie wg przepisu jaki miałam, ale może przepis nie był odpowiedni na pierogi.
A możesz podać przepis, wg którego Ty pieczesz rogaliki czy pierogi?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- agnicha
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 271
- Otrzymane podziękowania: 1
12 lata 1 miesiąc temu - 9 lata 1 miesiąc temu #10867
przez agnicha
Replied by agnicha on topic O:odświętne pierogi
A kto robil te
pierogi z makiem
? Wprawdzie nie do barszczu, ale mam na nie ochote.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Inka
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 234
- Otrzymane podziękowania: 4
12 lata 1 miesiąc temu #10876
przez Inka
Ciesz się życiem, póki możesz
Replied by Inka on topic O:odświętne pierogi
Ja też chyba je zrobię w tym roku, ale zastanawiam się nad wariantem w kruchym cieście, oczywiście pieczone.
Ciesz się życiem, póki możesz
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- norcia
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Posty: 453
- Otrzymane podziękowania: 8
12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #10885
przez norcia
Replied by norcia on topic O:odświętne pierogi
halina napisał:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
15 dag tłuszczu (margaryny lub masła)
1 całe jajko, 2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
odrobina soli
Do ciasta na rogaliki z jabłkami dodaje się jeszcze 1 łyżeczkę cukru i posypuje cukrem pudrem, ale na pierogi z kapustą oczywiście nie.
Tłuszcz posiekać z mąką. Dodać jajko i zółtka, śmietanę, sól i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w pergamin (albo na miskę i przykryć) i włożyć do lodówki. Na drugi dzień wywałkować, wykrajać kółka (dużą szklanką lub kubkiem). Do środka nałożyć trochę kapusty i zalepiać jak pierogi. Upiec w gorącym piekarniku. Można wcześniej posmarowac rozbełtanym jajkiem.
A nadzienie:
50dag kapusty
1 cebula
5 dag tłuszczu (do podsmażenia cebulki)
1 jajko
kilka suszonych grzybów
sól, pieprz
Ugotowaną i odciśniętą z wody kapustę drobno poszatkować, wrzucić na posiekaną i podsmazoną na tłuszczu cebule, razem podsmazyć. Dodać ugotowane i posiekane grzyby, wbić jedno jajko, doprawić solą i pieprzem. Ja zazwyczaj najpierw mocze i gotuję grzyby a potem wodą z gotowania grzybów zalewam kapustę. Wtedy ma więcej zapachu grzybów.
Smacznego!
Ja robię z grubsza wg tego przepisu:Robiłam dokładnie wg przepisu jaki miałam, ale może przepis nie był odpowiedni na pierogi.
A możesz podać przepis, wg którego Ty pieczesz rogaliki czy pierogi?
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
15 dag tłuszczu (margaryny lub masła)
1 całe jajko, 2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
odrobina soli
Do ciasta na rogaliki z jabłkami dodaje się jeszcze 1 łyżeczkę cukru i posypuje cukrem pudrem, ale na pierogi z kapustą oczywiście nie.
Tłuszcz posiekać z mąką. Dodać jajko i zółtka, śmietanę, sól i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w pergamin (albo na miskę i przykryć) i włożyć do lodówki. Na drugi dzień wywałkować, wykrajać kółka (dużą szklanką lub kubkiem). Do środka nałożyć trochę kapusty i zalepiać jak pierogi. Upiec w gorącym piekarniku. Można wcześniej posmarowac rozbełtanym jajkiem.
A nadzienie:
50dag kapusty
1 cebula
5 dag tłuszczu (do podsmażenia cebulki)
1 jajko
kilka suszonych grzybów
sól, pieprz
Ugotowaną i odciśniętą z wody kapustę drobno poszatkować, wrzucić na posiekaną i podsmazoną na tłuszczu cebule, razem podsmazyć. Dodać ugotowane i posiekane grzyby, wbić jedno jajko, doprawić solą i pieprzem. Ja zazwyczaj najpierw mocze i gotuję grzyby a potem wodą z gotowania grzybów zalewam kapustę. Wtedy ma więcej zapachu grzybów.
Smacznego!
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- halina
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 1928
- Otrzymane podziękowania: 12
12 lata 1 miesiąc temu #10891
przez halina
Replied by halina on topic O:odświętne pierogi
Dzięki Norcia, Twój przepis jednak inny niż ten, wg którego robiłam. No i ciasto było tylko na godzinkę w lodówce. Dzisiaj zagniatam ciasto wg Twojego przepisu a jutro ulepię pierożki i z kapustą i z makiem na próbę. Mam nadzieję, że się udadzą.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- norcia
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Posty: 453
- Otrzymane podziękowania: 8
12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #10900
przez norcia
Replied by norcia on topic O:odświętne pierogi
Na pewno udadzą się. Mam jeszcze jeden przepis na pierożki z jabłkami, który może być wykorzystany do pierogów z kapustą. Myślę, że może przydać się, jeśli nie Tobie to komuś innemu, bo prosty.
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki tłuszczu
1 jajko
1/2 szklanki śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do pierożków z jabłkami dodatkowo 3/4 szklanki cukru i paczka cukru
waniliowego.
Wykonanie (podaję jak na pierożki z jabłkami, na te z kapustą wystarczy nie uwzględnić cukru):
Wymieszać na stolnicy obie mąki i dodać resztę składników zostawiając tylko połowę cukru i cukier waniliowy. Ciasto dobrze wyrobić (gdyby było za gęste, dodać wodę). Po wyrobieniu rozwałkować je na placki grubości ok. 1/2 cm, pokrajać w pasy szerokości 3-4 cm. Na pasach tych układać obrane i pokrajane na 8 części jabłka (każdą cząstkę jabłka obtoczyć w cukrze).
Paski ciasta zalepiać na wierzchu i krajać tak aby każdy kawałek zawierał cząstkę jabłka. Zalepiać brzegi (boki) pierożka, układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i piec 25 min w gorącym piekarniku. Posypać cukrem waniliowym (oczywiście tylko te z jabłkami).
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki tłuszczu
1 jajko
1/2 szklanki śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do pierożków z jabłkami dodatkowo 3/4 szklanki cukru i paczka cukru
waniliowego.
Wykonanie (podaję jak na pierożki z jabłkami, na te z kapustą wystarczy nie uwzględnić cukru):
Wymieszać na stolnicy obie mąki i dodać resztę składników zostawiając tylko połowę cukru i cukier waniliowy. Ciasto dobrze wyrobić (gdyby było za gęste, dodać wodę). Po wyrobieniu rozwałkować je na placki grubości ok. 1/2 cm, pokrajać w pasy szerokości 3-4 cm. Na pasach tych układać obrane i pokrajane na 8 części jabłka (każdą cząstkę jabłka obtoczyć w cukrze).
Paski ciasta zalepiać na wierzchu i krajać tak aby każdy kawałek zawierał cząstkę jabłka. Zalepiać brzegi (boki) pierożka, układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i piec 25 min w gorącym piekarniku. Posypać cukrem waniliowym (oczywiście tylko te z jabłkami).
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Inka
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
Mniej
Więcej
- Posty: 234
- Otrzymane podziękowania: 4
12 lata 1 miesiąc temu #10910
przez Inka
Ciesz się życiem, póki możesz
Replied by Inka on topic O:odświętne pierogi
Norcia, dzięki za przepis. Ten drugi rzeczywiście szybki i łatwo się robi, robiłam wczoraj, ciasto w ogóle nie klei się i dobry pomysł z krojeniem na paski i zlepianiem. Poszło bardzo szybko. Napewno wypróbuję ten przepis w przyszłości na pierożki z jabłkami. Polecam wszystkim.

Ciesz się życiem, póki możesz
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: ewak, norcia