× Przepisy kulinarne

odświętne pierogi

Więcej
11 lata 9 miesiąc temu #10927 przez halina
Replied by halina on topic O:odświętne pierogi
Ja robiłam wg pierwszego przepisu z dużą ilością tłuszczu i lepiło się gorzej, ale pierogi naprawdę super!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 9 miesiąc temu #10945 przez ann_a
Replied by ann_a on topic O:odświętne pierogi
Ja robiłam podobne pierożki z jagodami. Jedyny problem z nimi to to, że poszły w oka mgnieniu.:laugh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 8 miesiąc temu #11141 przez baszka
Replied by baszka on topic O:odświętne pierogi
Zbudziłam się dziś o świcie i nie mogłam już zasnąć. Wstałam więc i zrobiłam pierogi wg waszego przepisu z nadzieniem z konfitury z róży. Pycha do porannej niedzielnej kawy.:laugh:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 8 miesiąc temu #11151 przez zuzaa
Replied by zuzaa on topic O:odświętne pierogi
No to ja chyba na niedzielę zrobię takie pierożki z jagodami, zwłaszcza że mam trochę zamrożonych jagód.

Nie przemęczaj się! Jutro też jest dzień.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 8 miesiąc temu #11160 przez baszka
Replied by baszka on topic O:odświętne pierogi
z jagodami powinny być jeszcze lepsze. Smacznego.:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 8 miesiąc temu #11167 przez ann_a
Replied by ann_a on topic O:odświętne pierogi
Ślinka mi lecie na wspomnienie pierożków z jagodami. Niestety nie mam już jagód. :( Trzeba będzie więcej namrozić w tym roku.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 9 miesiąc temu #15698 przez renka342
Replied by renka342 on topic O:odświętne pierogi
norcia napisał:

Ja robię z grubsza wg tego przepisu:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
15 dag tłuszczu (margaryny lub masła)
1 całe jajko, 2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
odrobina soli

Do ciasta na rogaliki z jabłkami dodaje się jeszcze 1 łyżeczkę cukru i posypuje cukrem pudrem, ale na pierogi z kapustą oczywiście nie.

Tłuszcz posiekać z mąką. Dodać jajko i zółtka, śmietanę, sól i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w pergamin (albo na miskę i przykryć) i włożyć do lodówki. Na drugi dzień wywałkować, wykrajać kółka (dużą szklanką lub kubkiem). Do środka nałożyć trochę kapusty i zalepiać jak pierogi. Upiec w gorącym piekarniku. Można wcześniej posmarowac rozbełtanym jajkiem.

A nadzienie:
50dag kapusty
1 cebula
5 dag tłuszczu (do podsmażenia cebulki)
1 jajko
kilka suszonych grzybów
sól, pieprz

Ugotowaną i odciśniętą z wody kapustę drobno poszatkować, wrzucić na posiekaną i podsmazoną na tłuszczu cebule, razem podsmazyć. Dodać ugotowane i posiekane grzyby, wbić jedno jajko, doprawić solą i pieprzem. Ja zazwyczaj najpierw mocze i gotuję grzyby a potem wodą z gotowania grzybów zalewam kapustę. Wtedy ma więcej zapachu grzybów.

Smacznego!

Właśnie tego szukałam. :) Zrobię w tym roku takie pierogi na Wigilię.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena