odświętne pierogi
- halina
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
- Posty: 1928
- Otrzymane podziękowania: 12
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- ann_a
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
- Posty: 339
- Otrzymane podziękowania: 3

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- baszka
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
- Posty: 104
- Otrzymane podziękowania: 0

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zuzaa
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
- Posty: 866
- Otrzymane podziękowania: 8
Nie przemęczaj się! Jutro też jest dzień.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- baszka
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
- Posty: 104
- Otrzymane podziękowania: 0

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- ann_a
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
- Posty: 339
- Otrzymane podziękowania: 3

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- renka342
-
- Wylogowany
- Junior Member
-
- Posty: 23
- Otrzymane podziękowania: 1
Właśnie tego szukałam.Ja robię z grubsza wg tego przepisu:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
15 dag tłuszczu (margaryny lub masła)
1 całe jajko, 2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
odrobina soli
Do ciasta na rogaliki z jabłkami dodaje się jeszcze 1 łyżeczkę cukru i posypuje cukrem pudrem, ale na pierogi z kapustą oczywiście nie.
Tłuszcz posiekać z mąką. Dodać jajko i zółtka, śmietanę, sól i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w pergamin (albo na miskę i przykryć) i włożyć do lodówki. Na drugi dzień wywałkować, wykrajać kółka (dużą szklanką lub kubkiem). Do środka nałożyć trochę kapusty i zalepiać jak pierogi. Upiec w gorącym piekarniku. Można wcześniej posmarowac rozbełtanym jajkiem.
A nadzienie:
50dag kapusty
1 cebula
5 dag tłuszczu (do podsmażenia cebulki)
1 jajko
kilka suszonych grzybów
sól, pieprz
Ugotowaną i odciśniętą z wody kapustę drobno poszatkować, wrzucić na posiekaną i podsmazoną na tłuszczu cebule, razem podsmazyć. Dodać ugotowane i posiekane grzyby, wbić jedno jajko, doprawić solą i pieprzem. Ja zazwyczaj najpierw mocze i gotuję grzyby a potem wodą z gotowania grzybów zalewam kapustę. Wtedy ma więcej zapachu grzybów.
Smacznego!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.