× Przepisy kulinarne

a może szarlotka

Więcej
13 lata 11 miesiąc temu - 13 lata 11 miesiąc temu #1072 przez jagna
Replied by jagna on topic O:a może szarlotka
Ja zazwyczaj piekę taką szarlotkę:
Składniki:
pół kg mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 łyżki śmietany
kostka margaryny
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
cukier do posypania jabłek

Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, żółtka, jajka i śmietany wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na pół godziny. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy jedną część ciasta, nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoty kolor. Na podpieczony spód wykładamy pokrojone w plasterki i osączone z soku jabłka, posypujemy cukrem i cynamonem, przykrywamy rozwałkowaną drugą połową ciasta, smarujemy pozostałym białkiem i pieczemy na złoty kolor w temp. 180 stopni. Zawsze mi wychodzi, ale może rzeczywiście za dużo tego tłuszczu.

Jagna

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 11 miesiąc temu #1124 przez zielona
Replied by zielona on topic O:a może szarlotka
Nie mam dokładnego przepisu prababci, myślę, że ona sama go nie zna, bo ciągle robi "na oko". Za każdym razem szarlotka wychodzi trochę inna, bo inne proporcje mąki itd. Już chyba ze 4 razy ściągałam ten przepis i za każdym razem gdzieś mi wsiąka. Aż głupio mi pytać się o przepis po raz piąty, ale zapytam, bo wtedy przynajmniej będę wiedziała, że jest tutaj. Jeszcze chwilę cierpliwości.

zielona jestem...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 11 miesiąc temu #1163 przez asiulandia
Replied by asiulandia on topic O:a może szarlotka
uwielbiam przepisy " na oko" moja mama piecze wspaniałe
amoniaczki ale jak zapisać taki przepis.Kiedyś prubowałam
ważyc to co sypała na stolnicę ale z tego ważenia i
liczenia mama zapomniała czegoś dosypać i z ciastek nici.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 11 miesiąc temu #1337 przez Ana01
Replied by Ana01 on topic O:a może szarlotka
na temat szarlotki chyba już wszystko zostało powiedziane. nic dodać nic ująć tylko zrobić i zajadać.
teraz właśnie jest na czasie

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 11 miesiąc temu #1356 przez karolina
Replied by karolina on topic O:a może szarlotka
Ale ja ciągle mam nadzieję, że zielona da przepis swojej prababci, nawet przybliżony.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 11 miesiąc temu #6002 przez magda
Replied by magda on topic O:a może szarlotka
Dziś mam w planie szarlotkę na podwieczorek, ale nie lubię jak mi sok z jabłek przecieka do ciasta. Macie na to jakiś sposób?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
12 lata 11 miesiąc temu #6015 przez Vicky
Replied by Vicky on topic O:a może szarlotka
Rozumiem, że chodzi ci o typową szarlotkę na kruchym spodzie? W takim razie po wyłożeniu ciasta w formie, posmaruj je rozbełtanym żółtkiem i wstaw na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozłóż jabłka i piecz normalnie.:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena