× Zdrowe odżywianie

cukier żelujący - używacie?

Więcej
13 lata 3 miesiąc temu #5288 przez vanessa
cukier żelujący - używacie? was created by vanessa
Jak to jest z tym cukrem żelującym? Niby ułatwienie, ale słyszałam opinie, że niezdrowy i jeśli już robimy domowe przetwory to powinno się go unikać. Czytam skład i nieczego przerażającego tam nie widzę... sama już nie wiem. Używacie go?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 3 miesiąc temu #5294 przez Vicky
Replied by Vicky on topic O:cukier żelujący - używacie?
Ja używam. Jest tam wprawdzie jakiś środek konserwujący ale nie taki straszny, a dzięki niemu nie muszę wysmażać owoców przez wieki i tracić witaminy ale wystarczy kilka chwil. Per saldo raczej opłaca się.:)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 3 miesiąc temu #5302 przez norcia
Replied by norcia on topic O:cukier żelujący - używacie?
Ja uważam, że jak już zadajesz sobie trud, żeby sama robić przetwory to lepiej robić to wg tradycyjnych receptur, bez konserwantów i innych dodatków.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 3 miesiąc temu #5320 przez chuda
Replied by chuda on topic O:cukier żelujący - używacie?
Ja używam cukru żelującego i nie tyle dlatego, że to wygodniejsze, ale głównie z powodu znacznego skrócenia czasu wysmażania. Ale np. powidła z węgierek robię metodą tradycyjną.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 3 miesiąc temu #5331 przez malutka
Replied by malutka on topic O:cukier żelujący - używacie?
Poczytaj sobie skład na cukrze żelującym i dżemie ze sklepu a zobaczysz, że to to samo. Po co więc zadawać sobie trudu z domowymi galaretkami, jeśli to
to samo co na sklepowej półce?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 3 miesiąc temu #5336 przez Vicky
Replied by Vicky on topic O:cukier żelujący - używacie?
No własnie, przeczytaj skład kupnego dżemu: na pierwszym miejscu chyba cukier, potem woda, a potem dopiero owoce i informacja, że owoców 30%.... czyli 70% to cukier, woda i środki konserwujące. A jeśli robisz galaretkę z cukrem 2:1 to na 1 kg owoców dajesz 0,5 kg cukru i środka żelującego, czyli owoców jest min. 65%. A przy słodkich owocach możesz użyć cukru 3:1 i te proporcje jeszcze się poprawią.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
13 lata 3 miesiąc temu #5346 przez kamilka
Replied by kamilka on topic O:cukier żelujący - używacie?
Jest jeszcze jeden plus domowych przetworów, nawet z dodatkiem cukru żelującego: jest przygotowywany ze świeżych owoców, prosto z krzaczka, starannie przebranych.:) A dżemy ze sklepowej półki wyrabiane są z pulpy owocowej. Owoce dostarczane są do zakładów przetwórstwa przez plantatorów już odszypułkowane, w zakładzie idą tylko na taśmę gdzie z grubsza są przebierane. A wiadomo jak to jest na taśmie, całkowity zgniłek zostanie odrzucony a częściowo nadpsuty owoc przejdzie niezauważony, potem robi się z nich pulpę i trzeba dodać konserwantów, żeby zniszczyć zarazki, których jest pełno w takich owocach.:(
Zauważcie, że w składzie na słoiczku nie piszą ile jakich konserwantów jest dodane, wszystko jest w tych 70% składników innych niż owoce.;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: ewaknorcia
Zasilane przez Forum Kunena