produkty ekologiczne, domowy tradycyjny ser
- halina
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
- Posty: 1928
- Otrzymane podziękowania: 12
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- ksenia
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
- Posty: 513
- Otrzymane podziękowania: 3
Czyli dziury nie mają żadnego związku z dojrzałością sera? Bo kiedyś czytałam, że te dziury świadczą właśnie o dojrzałości sera.Im więcej jest bakterii i im bardziej ich rodzaj jest aktywny metabolicznie - tym dziur jest więcej i są one większe.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Kosząłkowa
- Wylogowany
- Senior Member
-
- Posty: 152
- Otrzymane podziękowania: 3
Ok, czy ktoś się odważył?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- andrea
-
- Wylogowany
- Premium Member
-
- Posty: 365
- Otrzymane podziękowania: 2
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- MalwinaS
-
- Wylogowany
- Junior Member
-
- Posty: 35
- Otrzymane podziękowania: 0
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Jakub Krężel
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
-
- Posty: 19
- Otrzymane podziękowania: 0
Zgadza się, mają też związek z dojrzałością, bo bakterie potrzebują czasu, aby wytworzyć dziury.Czyli dziury nie mają żadnego związku z dojrzałością sera? Bo kiedyś czytałam, że te dziury świadczą właśnie o dojrzałości sera.
Zdecydowaną większość serów (również tych dostępnych w sklepach) wytwarza się z dodatkiem kultur bakteryjnych. Jest tylko niewielka część serów, których nie zaszczepia się bakteriami - np. oscypek.Czyli taki dziurawy to dzięki bakteriom?
Ok, czy ktoś się odważył?
To są specjalne szczepy kultur bakteryjnych, które nie są groźne dla zdrowia, a wręcz przeciwnie.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- ksenia
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
- Posty: 513
- Otrzymane podziękowania: 3

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.